Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po letu dni je končan sistemski nadzor ljubljanske Psihiatrične klinike, ki ga je zahteval nekdanji zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, potem ko so se v javnosti pojavila pričevanja o domnevnem nasilju zaposlenih nad pacienti in o več drugih nepravilnostih.

Nadzorna komisija na podlagi prejetih pritožb, pregleda dokumentacije in številnih razgovorov, kot je zapisano v poročilu, nasilja nedvoumno ne more potrditi, ugotavlja pa veliko sistemskih pomanjkljivosti. Vodstvu klinike so zato predložili skoraj 140 priporočil in ukrepov, med drugim tudi poziv direktorju klinike, naj prevzame odgovornost. Preučevala je dokumentacijo in primere od leta 2016, je za Radio Slovenija poročala Snežana Ilijaš.

Sorodna novica Psihiatrična klinika v Ljubljani uvedla nov strokovni nadzor

Na podlagi dejstev so ugotovili, da je bil Zalar o dogajanju na kliniki obveščen, vendar ni ustrezno ukrepal, saj da je iz prejete dokumentacije razvidno zanikanje vodstva in minimiziranje posameznih dogodkov. Čeprav je bilo anonimnih pritožb veliko in nadrejeni vedo veliko o navedenem nasilju, se ne ve, kdo je te prijave dejansko obravnaval, komu in na kakšen način so bile predstavljene ugotovitve ter za katere nepravilnosti so odredili strokovni nadzor.

Psihiatrična klinika po ugotovitvah komisije prav tako nima vzpostavljenega učinkovitega usposabljanja za zaposlene, ne spremlja, koliko in na katerih področjih se zaposleni izpopolnjujejo, zaposlenim ne zagotavlja ustreznega počitka, prav tako so prisotne tudi kršitve pri razporejanju na delo zaposlenih v zdravstveni negi.

Direktor Bojan Zalar je izrazil ogorčenje

Generalni direktor klinike Bojan Zalar je v odzivu za STA izrazil ogorčenje nad tem, da je javnost nedokončano in nezaključeno poročilo o sistemskem nadzoru prejela, preden bi se klinika nanj sploh lahko uradno odzvala. Komisija je dala kliniki osem dni, da pripravi svoj odziv na ugotovitve in priporočila, pri čemer se je rok zaradi prvomajskih praznikov skrajšal na dva dneva, je opozoril.

"Vmesno poročilo je skrajno pristransko, metodološko nekonsistentno, na mnogih mestih kontradiktorno ter nedosledno ali celo napačno pri citiranju zakonodaje, predvsem pa zgrešeno v njeni interpretaciji, posledicah in sankcijah," je Zalar navedel v odzivu. Po njegovih navedbah vodstvo klinike močno dvomi v kompetence in strokovnost nekaterih članov komisije, ki so se v času nadzora tudi večkrat menjavali. "Vodstvo je prepričano, da neuspešni kadri, ki se v svojem delu niso izkazali, ne morejo biti razsodniki v stvareh, ki prekašajo njihove sposobnosti, znanje in kompetence," je še dodal.

Klinika se sicer že dalj časa spopada z očitki o nasilju zaposlenih nad pacienti. Policija je lani o sumu nasilja na kliniki sprožila kriminalistično preiskavo in podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe.