Kaja Kajzer je osvojila svojo drugo srebrno medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters
Kaja Kajzer je osvojila svojo drugo srebrno medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: Reuters

V izenačenem drugem medsebojnem dvoboju (lani je slavila Slovenka) je odločitev padla šele po dveh minutah podaljška, ko je članica Bežigrada prejela tretjo kazen. Leto mlajša Ukrajinka, svetovna prvakinja v kategoriji do 48 kg v letih 2018 in 2019, se je po petih letih spet veselila evropskega naslova.

Slovenski judo je po zaslugi Kaje Kajzer prišel do 54. odličja na prvenstvih stare celine.

"Bila sem dobro pripravljena, malo mi je žal, da sem izgubila na kazni, Bolje bi bilo, če bi padla in izgubila konkretno," se je nad razpletom hudovala slovenska junakinja prvega dne. "Sicer pa sem se borila dobro, a prevečkrat mi je podrla levo roko in vidim, da bo treba še trenirati," je še dejala tekmovalka, ki se je obregnila tudi nad sojenje in neenakomerno deljenje kazni v finalu.

"To je eden od vmesnih ciljev do olimpijskih iger v Parizu. Glavna naloga je bila, da ostanem zdrava in cela. Medalja je le za povrh in sem je seveda vesela," je še dodala.

Kajzer je v dopoldanskem delu nanizala tri zmage. Najprej je v manj kot pol minute premagala Bolgarko Snežano Gramatikovo, nato je padla še Avstrijka Laura Kallinger in za vstop v polfinale še nosilka Marico Perišić iz Srbije, ki je bila lani srebrna. Dvoboj je 24-letna Slovenka dobila po podaljšku.

V polfinalu je bila tekmica neugodna Nemka Pauline Starke, ki je varovanko trenerja Luke Kuralta letos že premagala v Taškentu in lani na mastersu v Budimpešti. Do prednosti vazarija je prišla po nezbranem zaključku Slovenke, kar je izkoristila za protinapad.

Šele to je prebudilo Ljubljančanko, ki je začela napadati z levega in desnega garda. Zasluženo izenačenje je dosegla po metu minuto pred koncem, pol minute pozneje pa tudi do zmage, potem ko so sodniki tekmico zaradi nevarnega napada, pri tem je sama padla na glavo, diskvalificirali.

Kaja Kajzer zadovoljna s srebrom na EP-ju

Hiter konec za Marušo Štanger in Davida Štarkla

Maruša Štangar je bila v kategoriji do 48 kg v prvem krogu prosta, v drugem pa jo je izločila Belgijka Ellen Salens. "Pri metu za vazari sem na koncu v protinapadu imela kontrolo. Najbolj škoda je, da so ob odvzemu vazarija borbo prekinili, saj sem imela priložnost za končni prijem. Ampak vseeno se dvoboj ne bi smel končati, kot se je, saj se v tako situacijo, kot se je zgodila v parterju, ne bi smela spustiti," je bila razočarana tekmovalka Olimpije

Davida Štarkla je v kategoriji do 60 kg v prvem krogu izločil Ukrajinec Artem Lesiuk. "Razočaran sem. Dobro se poznava, a me je z novo tehniko presenetil dvakrat. Tudi sam sem pripravil novosti, a ni bilo časa, da bi jih pokazal," je povedal Štarkel.

Leški bo v petek branila zlato medaljo

V Zagrebu bo napeto tudi v petek, ko bo Andreja Leški branila lani v Montpellieru osvojen naslov prvakinje v kategoriji do 63 kg, v kategoriji do 70 kg pa se bo predstavila Kaja Schuster.
V moški konkurenci bo v konkurenci do 73 kg nastopil Martin Hojak, v kategoriji do 81 kg pa bo Nace Herkovič kot prvi tekmovalec judo kluba iz Slovenj Gradca debitiral na EP-ju.

Kaja Kajzer evropska podprvakinja v Zagrebu