Real Madrid je bil na robu izpada tako proti Manchester Cityju kot Bayernu, a se je obakrat izvlekel. Nagrada: boj za evropsko krono proti Borussii. Foto: Reuters
Real Madrid je bil na robu izpada tako proti Manchester Cityju kot Bayernu, a se je obakrat izvlekel. Nagrada: boj za evropsko krono proti Borussii. Foto: Reuters

Vse se je začelo z napako vratarja Manuela Neuerja, ki je bil do 88. minute eden najzaslužnejših, da je Real ostal na ničli. Začetniška napaka, ena največjih v karieri tega 38-letnika, je Joseluju omogočila izenačitev izida. Namesto da bi se zadovoljili s podaljški, so Madridčani v zaključku močno pritisnili na vrata Bavarcev in bili nagrajeni z zmagovitim golom. Sprva je kazalo, da je šlo za prepovedan položaj, vendar je posnetek pokazal, da je bil Joselu pred zadnjim nemškim branilcem. 34-letni napadalec, ki je v igro prišel v 81. minuti, je zabil še drugi gol na srečanju. Joselu v letošnji Ligi prvakov dosega gol na vsakih 54 minut, kar je najboljše razmerje med vsemi nogometaši, ki so odigrali vsaj 100 minut.

"Da sem jaz junak? Tega ne vem, kar lahko rečem, je, da sem zelo srečen človek. Ko igraš za Real Madrid in izenačiš, veš, da bodo vsi odšli po žogo, skušali čim prej izvesti sredino in hiteli zabiti zmagoviti gol. Ker tukaj moraš zmagati," je bil navdušen Joselu.

Zakaj je stranski sodnik dvignil zastavico?

Sorodna novica Ancelottijev adut Joselu v končnici dvakrat zadel za finale Reala

Nemce je v dolgem sodnikovem podaljšku, ki je trajal kar 15 minut, razburila poljska sodniška trojka. Dosegli so izenačujoči zadetek, vendar je sodnik Szymon Marciniak že prej zaustavil igro, ker je stranski sodnik dvignil zastavico in označil prepovedan položaj, čeprav je bilo tesno. Čudna odločitev v modernem nogometu, kjer kraljuje VAR. Bavarci se upravičeno sprašujejo, zakaj stranski sodnik ni počakal do konca akcije in šele potem dvignil zastavice. Tako ali tako bi odločal videoposnetek. Tako je bila akcija prekinjena in morebitna izenačitev je splavala po vodi.

A glavni krivec v tej situaciji ni bil stranski sodnik, pač pa glavni, ki je z žvižgom prekinil akcijo. Veliko je bilo primerov v tej sezoni, ko glavni sodnik ni takoj upošteval signalizacije stranskega sodnika in pustil, da se akcija odigra do konca.

"Katastrofalna odločitev obeh sodnikov"

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"To je bila katastrofalna odločitev. Čista katastrofa in vidno kršenje pravil. Po pravilih bi morali akcijo pustiti do konca. Najprej je napako naredil stranski sodnik in nato še glavni, ki bi ga lahko ignoriral," je bil besen trener Bayerna Thomas Tuchel, ki je zatrdil, da se mu je stranski sodnik opravičil. "Počutim se izdanega. Stranski sodnik se mi je opravičil, a kaj mi to pomaga. Težko pogoltnem tako odločitev, a je, kar je," je za TNT Sport povedal Tuchel.

"Ne bom rekel, da ima Real vseskozi sodnike na svoji strani, toda oni so nocoj naredili razliko. Ko že misliš, da je Real mrtev, še zadnjič brcne. Zato imajo 14 naslovov," je povedal strelec razveljavljenega zadetka Matthijs de Ligt.

Anceloti pravi, da bi se lahko tudi oni pritoževali

Ob tem se je oglasil tudi trener Madrida Carlo Ancelotti. "Bayern se pritožuje nad prepovedanim položajem? Dobro, mi se tudi pritožujemo nad razveljavljenim zadetkom Nacha, ker je Kimmich odigral padec," je odgovoril Ancelotti, ki bo šestič vodil ekipo v finalu Lige prvakov, dvakrat več od vseh ostalih trenerjev.

Čeprav je srečanje odločil Joselu, je bil za igralca tekme izbran Vinicius junior. "To je Real Madrid, vedno verjamemo vase. Čudovito je igrati za to ekipo pred takimi navijači. Vedno znova dokazujemo, da lahko zmagamo, če verjamemo vase," je povedal Vinicius jr. Med režiserji preobrata je bil tudi rezervist Luka Modrić. "Mislim, da smo ta film že videli ..." je na družbenih omrežjih zapisal 38-letni Hrvat, ki po tej sezoni najverjetneje zapušča klub.

18. finale, 1. junija naskok na 15. lovoriko

Real se je uvrstil v 18. finale elitnega evropskega nogometnega tekmovanja, sedemkrat več kot kateri koli drugi klub. 1. junija bo proti Borussii na Wembleyju naskakoval svojo 15. lovoriko.

"No, pa se je spet zgodilo. In to se dogaja pogosto. Navijači, ki nas nosijo, fantastičen stadion, igralci, ki ne nehajo verjeti. Preprosto magično," je povedal Ancelotti, ki je po koncu tekme na zelenici pokazal več čustev kot po navadi. "Dokazali smo, da ne izgubljamo glave tudi na tako pomembni tekmi, ko zaostajamo. Navijači so verjeli v nas v tej nori sezoni, ki je tudi sam nisem pričakoval," je dodal Ancelotti.

Manj zapleteno kot proti Manchester Cityju

"Joselu je pravi odsev te ekipe in njenega razmišljanja. Ni igral veliko v tej sezoni, ampak je prinesel tisto in takrat, ko smo potrebovali. Nikoli ne izgublja samozavesti, vedno razmišlja o ekipi," je povedal Ancelotti. "Bilo je nekaj težkih trenutkov po Bayernovem vodstvu, toda takoj, ko sem v igro poslal svežo kri, sem opazil dvig energije. Morda je bilo malce manj zapleteno kot na tekmi z Manchester Cityjem, ko smo potrebovali dva gola. Vedeli smo, da nam en sam gol prinaša podaljške," je povedal Ancelotti.

Neuer tragični junak

Neuer ni mogel skriti razočaranja. "Vsak, ki je kadar koli igral nogomet, ve, kako se počutim. Izločili so nas, potem ko smo vodili do 85. minute. Boli. Bili smo en korak od Londona, se že videli v finalu ... Brez besed sem," je povedal Neuer.

"Boli, nekaj časa bo trajalo, da si opomoremo, a nimamo si česa očitati, saj smo dali vse od sebe. To je del realnosti, ni obžalovanja. Bilo je preveč poškodb, menjav, krčev. Začeli smo s štirimi branilci in na koncu ostali brez vseh. In potem Manu ... bil je izvrsten celotno tekmo, reševal nas je, nato pa naredil napako, ki je ne bi ponovil v 100 letih," je zaključil Tuchel.