Veselje strelca Matsa Hummelsa in Dortmundčanov, ki bodo po letu 1997 in 2013 tretjič zaigrali za naslov evropskega klubskega prvaka. Foto: Reuters
Veselje strelca Matsa Hummelsa in Dortmundčanov, ki bodo po letu 1997 in 2013 tretjič zaigrali za naslov evropskega klubskega prvaka. Foto: Reuters

Povratna tekma polfinala Lige prvakov na Parku princev, v 16. pariškem okrožju, se je odvila podobno kot prva tekma na Westfallenstadionu prejšnjo sredo. Borussia Dortmund je povedla, nakar je sledila silovita, a na koncu jalova ofenziva Paris Saint-Germaina.

Na koncu so Parižani doma kar štirikrat stresli okvir vrat, skupno na obeh tekmah pa šestkrat (!), a ostali tudi brez častnega gola v dvoboju z Dortmundčani. Veliki junak rumeno-črnih Nemcev je Mats Hummels, ki je bil izbran za najboljšega igralca prve tekme, tokrat pa je odločil s strelom z glavo po prekinitvi v 50. minuti.

Borussia v finalu

Parižani brez ideje v prvem delu

Hitro so se zvrstili prvi streli, gostje pa so zdržali uvodni domači pritisk. Dortmund je sredi polčasa zagospodaril na zelenici in šele v 31. minuti je Mbappe prvič uspel organizirati nevaren napad Pariza, ki pa se je zaključil s previsokim strelom Dembeleja.

Sledili sta še dve polpriložnosti za PSG, nakar je v 35. minuti iz hitrega protinapada udaril Adeyemi, a je s parado zablestel Donnarumma in preprečil podvojitev prednosti Borussie. Ob zaključku prvega dela je po močnem strelu Ruiza zadišalo po avtogolu, a je žoga zletela čez prečko.

Gol Hummelsa takoj po prvi vratnici PSG-ja

Visok skok prekaljenega osrednjega branilca Matsa Hummelsa za vodstvo Borussie v Parizu, kar je Dortmund popeljalo na finale v London. Foto: Reuters
Visok skok prekaljenega osrednjega branilca Matsa Hummelsa za vodstvo Borussie v Parizu, kar je Dortmund popeljalo na finale v London. Foto: Reuters

Po odmoru je PSG silovito pritisnil in v 48. minuti stisnil goste v njihov kazenski prostor ter izigral obrambo, ko je Warren Zaire-Emery iz neposredne bližine stresel le vratnico. Sledila je takojšnja kazen za Parižane. Iz kota z leve strani je podal Julian Brandt, v 5-m prostoru pa je bil na drugi vratnici pozabljen Mats Hummels, ki je z glavo zadel za 1:0 in skupnih 2:0 za Borussio Dortmund.

Šele po prejetem golu se je začela vsesplošna ofenziva Pariza. V 61. minuti se je drugič stresla vratnica gostov, tokrat jo je z diagonalnim strelom s polrazdalje zadel Nuno Mendes. Zatem so centimetri ločili gostitelje od enajstmetrovke zaradi prekrška Hummelsa nad Dembelejem na robu 16-m prostora.

Za konec še dve prečki

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sredi francoskega navala je v 77. minuti Hummels znova zadel, tokrat iz gneče z nogo, a je bil gol takoj razveljavljen zaradi ofsajda. Deset minut zatem je po obleganju in kaosu pred vrati Borussie okvir vrat stresel še Mbappe, tokrat se je tresla prečka. Prečka je rešila goste še v 88. minuti, ko je z razdalje pravcato bombo sprožil Vitinha.

Sledila je še kopica poskusov in nevarnih položajev, a gostujoča obramba na čelu z vratarjem Koblom in stebrom Hummelsom je zdržala.

Statistika tekme:

  • poskusi strelov: 30:7,
  • streli v okvir: 5:3,
  • posest žoge (%): 70:30,
  • napadi: 102:29,
  • pričakovani goli (xG): 3,22 - 0,77.

Za PSG nedosegljiva evropska krona

Pred šestimi dnevi je na prvi polfinalni tekmi odločila akcija naveze Nico Schlotterbeck – Niclas Füllkrug v 36. minuti za 1:0. Parižani so v nadaljevanju silovito pritisnili, a do izenačenja niso zmogli. Zgodba se je ponovila v Parku princev.

Serijski prvaki Francije zdaj že ducat let s katarskim denarjem zaman lovi zmago v elitnem evropskem tekmovanju. Najbližje so bili leta 2020, ko so Parižani v svojem prvem finalu v Lizboni izgubili proti Bayernu z 0:1.

Kylian Mbappé je tekmo sklenil s tremi poskusi strelov, a tudi on ni zmogel prebiti granitne nemške obrambe. Ali je s tem že odigral zadnjo evropsko tekmo v dresu PSG-ja? Foto: Reuters
Kylian Mbappé je tekmo sklenil s tremi poskusi strelov, a tudi on ni zmogel prebiti granitne nemške obrambe. Ali je s tem že odigral zadnjo evropsko tekmo v dresu PSG-ja? Foto: Reuters

Na Wembleyju ponovitev finala iz 2013?

Borussia Dortmund se veseli tretjega finala Lige prvakov. Leta 2013 so Dortmundčani na Wembleyju v Londonu izgubili proti Bayernu (1:2), medtem ko so leta 1997 v Münchnu porazili Juventus s 3:1 in postali evropski klubski prvaki.

V sredo sledi povratna tekma drugega polfinala, Real Madrid gosti Bayern, potem ko se je prva tekma v Nemčiji končala z 2:2. Letošnja Liga prvakov se bo že osmič zaključila na Wembleyju, kjer bodo nove evropske prvake kronali v soboto, 1. junija.


LIGA PRVAKOV 2023/24

POLFINALE, povratni tekmi

Paris SG – BORUSSIA DORTMUND 0:1 (0:0) 0:1
Hummels 50.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


Sreda ob 21.00:
REAL MADRID – BAYERN 2:2

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v soboto, 1. junija, v Londonu.