Benjamin Thomas je v Lucci dosegel jubilejno 10. zmago v karieri. To je bila prva letošnja zmaga za francosko moštvo Cofidis, od zadnje je minilo 245 dni. Foto: Reuters
Benjamin Thomas je v Lucci dosegel jubilejno 10. zmago v karieri. To je bila prva letošnja zmaga za francosko moštvo Cofidis, od zadnje je minilo 245 dni. Foto: Reuters

Dirka se je pravzaprav prelomila kmalu po prvem vmesnem sprintu v Ceparani, ko je skupina štirih ubežnikov poskusila srečo in se hitro odlepila od glavnine.

Do konca dirke, torej slabih 80 kilometrov, je nato držala varno razdaljo, večji del je prednost znašala okrog minute.

V zaključku se je zaostanek vztrajno manjšal, a prepočasi, da bi glavnini uspelo ubežnike poloviti in da bi se v boj za etapno zmago spustili najboljši sprinterji.

Na čelu dirke je znotraj zadnjega kilometra prvi napadel Andrea Pietrobon (Polti Kometa), ki si je že nabral nekaj deset metrov prednosti, a so mu v zaključku pošle moči.

Boj za etapno zmago se je razplamtel med Thomasom in Michaelom Valgrenom (EF Education EasyPost), dobil ga je Francoz za svojo jubilejno 10. zmago med profesionalci.

"Uspel nam je neverjeten napad, kar ne morem verjeti. V zaključku je bilo res težko, šli smo res na vso moč. Neverjetno," je po etapni zmagi dejal do ušes nasmejani Thomas. "Deset kilometrov do cilja smo imeli še 50, 40 sekund prednosti, veter je pihal od zadaj, zato smo vedeli, da nam lahko uspe."

Profil 5. etape. Foto: RCS Sport
Profil 5. etape. Foto: RCS Sport

Laporte padel, a je lahko nadaljeval
Kmalu po začetku etape so pobegnili Simon Geschke, Lewis Askey, Mattia Bais in Manuele Tarozzi, nabrali so si dve minuti prednosti, a jih je glavnina ujela že 110 km pred ciljem. Glavnina je povsem umirjeno potiskala pedale proti Ceparani, kjer je kolesarje čakal vmesni sprint. Dobil ga je Groves pred Kooijem in Milanom. Ko so sprinterji pospešili proti vmesnemu sprintu, se je nenadoma na tleh pri veliki hitrosti znašel Christophe Laporte (Team Visma Lease a bike). Počasni posnetek je pokazal, da je bila za padec najverjetneje kriva luknja v cesti. Kar nekaj časa je potreboval, da se je znova usedel na kolo, kar grdo je imel odrgnjeno levo nogo.

Ubežniki držali glavnino na varni razdalji
Kmalu po vmesnem sprintu so se znova začeli napadi, srečo so poskusili Benjamin Thomas, Michael Valgren, Enzo Paleni in Andrea Pietrobon. Ti so si tudi razdelili največ točk ob drugem od treh vmesnih sprintov, ki so ga prečkali v Luniju. Približno istočasno se je v glavnino vrnil Laporte. V Camaioreju je kot prvi še zadnji vmesni sprint etape prečkal Thomas, nato pa se je počasi začelo vzpenjanje na zadnji kategorizirani prelaz dneva (Montemagno, vzpon 4. kategorije). Ubežniki, ki so odlično sodelovali, so držali visok tempo, pri vrhu so imeli še vedno slabo minuto naskoka. Dobrih 5 km pred ciljem so imeli še tričetrt minute zalogaja.

Pogačar 29. in ostaja v rožnati majici
Šele v zaključku je glavnini uspelo zaostanek konkretno stopiti, a tedaj je bilo že prepozno. Thomas je v napetem sprintu pobral smetano, drugi je bil Valgren, tretji Pietrobon. Sprint glavnine je sicer dobil eden izmed favoritov etape Jonathan Milan (Lidl Trek), za zmagovalcem je zaostal za 11 sekund. Tadej Pogačar (UAE Emirates) je ciljno črto prečkal v času Milana na 29. mestu in, seveda, ostaja v rožnati majici vodilnega. Luka Mezgec (Jayco AlUla) je bil 97. z zaostankom 41 sekund, 1:49 je na 131. mestu zaostal Jan Tratnik (Visma Lease a bike), 152. (+5:16) je bil Domen Novak (UAE Emirates).

Šlo je za pozen beg. Dve uri smo dirkali na vso moč, potem smo se malce ustavili, ubežniki pa so takrat napadli. Morda res ni bila najboljša taktika moštva Alpecin, da je na vzponu tako močno pritiskalo na pedale, potem pa je za lov na ubežnike zmanjkalo moči.

Tadej Pogačar

Pogačar: Taktika Alpecina ni bila najboljša
"Današnja etapa je bila zanimiva. Zadnja ura je bila zelo hitra, bilo je kar neverjetno. Zadnjih 50 kilometrov smo držali zelo visoko hitrost. Noro je bilo, ko smo zavili v Lucco. Ubežniki so bili uspešni, sprinterji so jih lovili, a na njihovo žalost jim ni uspelo," je poudaril Pogačar. O ubežnikih je še povedal: "Šlo je za pozen beg. Dve uri smo dirkali na vso moč, potem smo se malce ustavili, ubežniki pa so takrat napadli. Morda res ni bila najboljša taktika moštva Alpecin, da je na vzponu tako močno pritiskalo na pedale, potem pa je za lov na ubežnike zmanjkalo moči."

V četrtek makadam, v petek kronometer
Čeprav je Pogačar v ponedeljek z napadom zasejal paniko, naj bi tokrat varčeval z močmi. V petek je namreč na sporedu vožnja na čas, presenetiti pa bi znal v četrtek, ko kolesarje čaka etapa s tremi (Pogačarju tako ljubimi) odseki z makadamom.

107. Dirka po Italiji

5. etapa, Genova–Lucca, 178 km

Results powered by FirstCycling.com

139 Odličen začetek Gira, Pogačar že v rožnatem
Sorodna novica Pogačarjev drzni načrt: Giro končati z rožnato majico, a vendar − svež