Oddaja, ki se je po daljšem premoru prejšnji teden vrnila s predstavitvijo slikarjev Uroša Weinbergerja in Jurija Kalana, bo danes ob 20.00 na Prvem programu Televizije Slovenija predstavila ustvarjanje vizualnih umetnikov Žige Kariža in režiserja Janeza Janše.

Žiga Kariž. Foto: Amir Muratović
Žiga Kariž. Foto: Amir Muratović

Serijo podpisujeta scenarist, režiser in montažer oddaje Amir Muratović ter direktor fotografije in snemalec Andrej Lupinc.

Žiga Kariž ustvarja na presečišču slikarstva, konceptualne umetnosti in novih medijev. Leta 1973 v Ljubljani rojeni umetnik se je navduševal nad ulicami New Yorka in v seriji Teror=decor slikal teroriste Rdečih brigad. Na beneškem bienalu pa je slike z vgrajenimi kamerami postavil v stanovanja in v galeriji so spremljali posnetke pogledov teh slik. Platna, na katera je lepil povečave pornografskih podob, so v Angliji skrivnostno izginila. V zadnjem obdobju se navdušuje nad nosovi, ki jih dodaja prav vsem delom – ali pa vsaj njihovim naslovom.

Janez Janša. Foto: Amir Muratović
Janez Janša. Foto: Amir Muratović

Umetnik Janez Janša (rojen leta 1964 na Reki), ki je pred preimenovanjem slišal na ime Emil Hrvatin, je avtor, režiser in izvajalec interdisciplinarnih projektov. V svojih delih preizprašuje bližino med igralcem in gledalcem. Loteva se rekonstrukcij eksperimentalnega gledališča in performansa, vendar tudi zgodovinskih dogodkov. Gledališko dejanje ima namreč lahko vir tudi v sodnem spisu ali magnetogramu seje. Življenje v nastajanju je naslov serije razstav, publikacij in performansov, pri katerih ga zanima življenje v najbolj prvinski obliki.

Serija Zapeljevanje pogleda nastaja že od leta 2007 in s predstavitvijo praks in opusov sodobnih slovenskih umetnikov pomeni pomemben dokument aktualne vizualne produkcije.


Žiga Kariž in Janez Janša



Zapeljevanje pogleda: Uroš Weinberger in Jurij Kalan