Glasbenik Brian Eno, na fotografiji, ustanovitelj dobrodelne organizacije EarthPercent, ki bo razdaljevala prihodke od vsake skladbe z naravo kot soizvajalcem. Foto: EPA
Glasbenik Brian Eno, na fotografiji, ustanovitelj dobrodelne organizacije EarthPercent, ki bo razdaljevala prihodke od vsake skladbe z naravo kot soizvajalcem. Foto: EPA

Na pobudo projekta Sounds Right, za katerim stoji Muzej Združenih narodov, je narava priznana kot uradni izvajalec na glavnih platformah za pretakanje, vključno s Spotifyem in Apple Music. Umetniki, ki v svojih posnetkih uporabljajo zvoke narave – na primer posnetke dežja, gozda ali živali, se lahko odločijo, da med izvajalce na skladbi navedejo "Nature", del njihovega dobička pa se bo nato razdelil v okoljevarstvene namene. Po poročanju portala BBC v Muzeju Združenih narodov upajo, da bodo s projektom v prvih štirih letih zbrali 40 milijonov dolarjev (37 milijonov evrov).

Del prihodkov od vsake skladbe z naravo bo namenjen dobrodelni organizaciji
Delež honorarjev od vsake skladbe, v kateri bo kot izvajalec navedena narava, bo namenjen dobrodelni organizaciji EarthPercent, ki jo je ustanovil angleški glasbenik Brian Eno. Organizacija bo nato ta denar razdelila projektom ohranjanja in obnove ekosistemov pod vodstvom strokovnega svetovalnega odbora Muzeja Združenih narodov, skupine, ki jo sestavljajo biologi, okoljski aktivisti, predstavniki domorodcev in strokovnjaki za financiranje naravovarstvenih organizacij. Trenutni cilji EarthPercent vključujejo prizadevanja za ohranjanje narave na Madagaskarju in otokih v Indijskem oceanu ter prizadevanja za preprečevanje globokomorskega rudarjenja.

Eno: infrastruktura, ki ohranja naše izkoriščanje planeta, se počasi razgrajuje
"Vse življenje sem se spraševal, kako lahko krajem, od koder sem črpal ideje, kaj vrnem?" Eno je povedal v izjavi za portal Euronews. "Glasba se je začela z zvoki naravnega sveta in projekt Sounds Right ustvarja sistem za vračanje naravi, ki pomaga ohranjati planet, da nas bo lahko še dolgo navdihoval," pravi Eno. Za portal BBC pa je dodal, da je še pomembneje, da se infrastruktura, ki ohranja naše izkoriščanje planeta, počasi razgrajuje. "Stari ljudje, kot sem jaz, umiramo," pravi. "Ljudje, ki vodijo podjetja za fosilna goriva, ljudje, ki plačujejo oglaševalska podjetja, da lažejo o tem, kaj se v resnici dogaja [v okolju], so na odhodu."

Na strani izvajalca "Nature" na pretočnih platformah bodo na voljo tudi ambientalni posnetki planeta, od deževnih gozdov do zvokov oceanov. Vodja projekta Sounds Right Gabriel Smales je za BBC dejal, da bo vsaj 70 odstotkov dobička od teh skladb namenjenih programom za ohranjanje narave.