Foto: AP
Foto: AP

Po boju z rakom se je v bolnišnici Williamson Health v Tennesseeju poslovil pionir instrumentalnega rokenrola Duane Eddy, star je bil 86 let. Najbolj znan je bil po uspešnicah Peter Gunn in Rebel Rouser. "Duane je navdihnil generacijo kitaristov po vsem svetu s svojim nezgrešljivim značilnim 'twang' zvokom," je njegova družina zapisala v izjavi in dodala: "Bil je prvi kitarski bog rokenrola, resnično skromno in neverjetno človeško bitje. Zelo ga bomo pogrešali."

Rodil se je v New Yorku leta 1938, že v mladosti pa je vzljubil glasbo in kitaro. Kot najstnik je izumil posebno tehniko igranja instrumenta, zaradi novih zvokov, ki jih glasbena javnost poprej še ni slišala, pa je doživel takrat izjemen komercialni uspeh in slavo. Klasični uspešnici zgodnjih albumov Rebel Rouser in Peter Gunn, izdani med letoma 1958 in 1959, sta spodbudili neizmerno število prihodnjih zvezdnikov glasbenega sloga, ki so v svoje skladbe skušali vpeljati Eddyjev zvok.

"Twang se je razvil, ker sem se naveličal poslušati konvencionalne oblike rokenrola," je Eddy leta 2012 povedal za portal Relix in dodal: "Vedno je bilo enako. Želel sem narediti nekaj drugačnega. Mislil sem si, 'poskusi igrati nizko'. Vedel sem, da je zvok na nizkih strunah lahko veliko močnejši." Oral je ledino številnim drugim odličnim kitaristom: "Veliko kitaristov je prišlo do mene, da bi mi povedali, da sem vplival nanje ali pa da so zaradi mene začeli igrati kitaro," je povedal za Louder in dodal: "Vsi od Jimmyja Pagea do Marka Knopflerja in Briana Maya."

Ko je vajeti vpliva na glasbeni sceni prevzel britanski slog, je glasbe snemal manj, a se je pozneje uveljavil tudi kot hollywoodski igralec, pojavil se je v filmih Thunder Of Drums, Since They’re Young, The Wild Westerners in The Savage Seven. Leta 1994 so Eddyja sprejeli v Dvorano slavnih rokenrola, za njegovo nominacijo pa je najbolj lobiral glavni pevec in kitarist zasedbe Creedence Clearwater Revival, John Fogerty.

Eddyjev zadnji album je bil Road Trip iz leta 2011, presenetljivo, a uspešno sodelovanje z nekdanjim kitaristom skupine Pulp, Richardom Hawleyjem, pa je poželo pohvale glasbenih kritikov. Tandem je leta 2018 skupaj nastopil v Londonu in Manchestru ob praznovanju Eddyjevega 80. rojstnega dne.

"Instrumentalisti običajno ne postanejo slavni," je o legendi povedal Kyle Young, izvršni direktor dvorane slavnih in muzeja kantri glasbe in dodal: "Toda električna kitara Duana Eddyja je imela popolnoma svoj glas. Njegov zvok je bil mišičast in možat, trmast in žilav. Toda še pomembnejše je, da je njegov slog navdihnil na tisoče hribovskih mačkov in rokerjev iz središča mesta – Ventures, Georgea Harrisona, Steva Earla, Brucea Springsteena, Martyja Stuarta, če naštejemo le nekatere –, da so se naučili ropotati in ganiti ljudi do njihovega bistva. Duanov zvok bo za vedno všit v tkanino kantrija in rokenrola."