Jan Drozg je zelo optimističen pred potjo na Južno Tirolsko ta konec tedna. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Drozg je zelo optimističen pred potjo na Južno Tirolsko ta konec tedna. Foto: www.alesfevzer.com

Risi so na štirih pripravljalnih prejeli le tri gole, v sredo in četrtek zvečer pa jih čakata zadnja dva testa v pariškem predmestju Cergy.

Slovenci so dobili vse štiri prijateljske tekme. V Bytomu so prejšnji teden dvakrat premagali Poljsko (2:0 in 3:1). Predtem je bila boljša tudi od Avstrije, v Beljaku s 6:0, v Tivoliju pa s 5:2.

Vsi trije tekmeci Slovenije na pripravljalnih tekmah bodo igrali na svetovnem prvenstvu elitne divizije, ki se bo začelo 10. maja. Avstrija bo igrala v skupini A v Pragi, Poljska in Francija pa v skupini B v Ostravi. Nobena od treh izbranih vrst še nima na voljo vseh glavnih adutov.

Sorodna novica Selektor Terglav bo do sobote čakal štiri "Nemce", ki pa v finalu zaostajajo

Bremerhaven v finalu Lige DEL zaostaja že z 1:3 v zmagah
Selektor Edo Terglav bo imel še precej dela do nedelje. V soboto zvečer mora prijaviti kader za svetovno prvenstvo.

Blaž Gregorc, Žiga Jeglič, Jan Urbas in Miha Verlič z Bremerhavnom igrajo v finalu nemške Lige DEL. V torek so izgubili v Berlinu z 1:4 in zdaj zaostajajo z 1:3 v zmagah. Izjemni kanadski napadalec Ty Ronning je zabil hat-trick in Berlinčani lahko že v petek zvečer postanejo nemški prvaki.

Pingvini se ne bodo predali, na domačem ledu želijo podaljšati serijo, potem ko so zelo nesrečno izgubili tretjo tekmo z 1:2 po 98 minutah, kar je bila najdaljša tekma v zgodovini finalnih serij Lige DEL.

Terglav: Upanja na nastop četverice je zelo malo
"Spremljam tekme finala Lige DEL. Verjamem, da se Bremerhaven lahko vrne. Če bo v petek konec finala, bo vseeno vse skupaj zelo naporno. Po koncu sezone ima vsak igralec še kakšno klubsko obveznost. Upanja je zelo malo. Razmišljal sem, da bi uvodno tekmo igrali le s tremi napadi, a treba je paziti, saj ni slabih tekmecev," je v pogovoru za Val 202 poudaril selektor risov.

Selektor bo moral izločiti še dva branilca in enega napadalca
Terglav bo v Bolzano odpeljal 13 napadalcev, sedem branilcev in tri vratarje. Če nemške četverice ne bo v reprezentanci, bo moral izločiti še dva branilca in enega napadalca.

"Najboljši napad je dobra obramba. Majhne stvari dobro delamo. Ekipni duh je pravi. Vloge so razdeljene. Mladi igralci zelo dobro igrajo, nimajo pritiska, a SP bo popolnoma drugačen izziv. Težko bo narediti končno selekcijo igralcev," je dodal Terglav.

Terglav: Zelo težko bodo Urbas, Jeglič, Verlič in Gregorc igrali na SP-ju

Drozg se je izkazal tudi v Ligi KHL
Eden izmed nosilcev igre bo Jan Drozg, ki se je z Amurjem iz Habarovska uvrstil v končnico Lige KHL. V rednem delu je na 49 tekmah dosegel devet golov in prispeval še 17 podaj, v končnici pa je zbral tri gole in dve podaji.

Habarovsk je izpadel v osmini finala proti Magnitogorsku z 2:4 v zmagah, potem ko je bil izid še po štirih srečanjih izenačen na 2:2. Magnitogorsk je nato upravičil vlogo favorita in je na pragu naslova, saj v finalni seriji proti Jaroslavlju vodi že s 3:0 v zmagah. Gagarinov pokal se torej nasmiha trenerju vratarjev Klemnu Mohoriču.

"Z glavami smo že na prvenstvu v Bolzanu, čeprav moramo odigrati še dve pripravljalni tekmi. V Franciji želimo odpraviti napake in gremo popolnoma pripravljeni na svetovno prvenstvo. Pomembno je, da ne bomo dobili poškodb do prve tekme na SP-ju," je v pogovoru za Val 202 razmišljal Drozg.

"Izidi na prijateljskih tekmah so bili zelo dobri. Avstrija in Poljska nista bili v popolni postavi. Že dva nosilca igralca lahko zelo spremenita celotno ekipo. Spremljamo tekmece, a se z njimi ne obremenjujemo. Gremo na svetovno prvenstvo po pet zmag," je odločno napovedal 25-letni Mariborčan.

Korejci in Romuni nemočni pred dvema letoma v Tivoliju
Prvi tekmec risov v Bolzanu bo Južna Koreja. Reprezentanci sta se zadnjič srečali 8. maja 2022 na prvenstvu v Tivoliju, ko so bili Slovenci pred 4000 gledalci boljši s 4:1. Imeli so ogromno premoč, dva zadetka je dosegel kapetan risov v Bolzanu Robert Sabolič.

V torek bo sledil obračun z Romuni, ki pred dvema letoma v Tivoliju prav tako niso imeli nobene možnosti (9:1). Izpadli so v divizijo I-skupino B, a so se lani vrnili v drugi rang svetovnega hokeja.

Za prvi dve mesti, ki vodita v elitno divizijo, bodo odločilne zadnje tri tekme proti Italiji, Japonski in Madžarski.


SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE I – skupina A, Bolzano:

Nedelja ob 12.30:
JUŽNA KOREJA – SLOVENIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.
Ob 16.00:
JAPONSKA – MADŽARSKA
Ob 19.30:
ROMUNIJA – ITALIJA

Torek ob 12.30:
SLOVENIJA – ROMUNIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.
Ob 16.00:
MADŽARSKA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
ITALIJA – JAPONSKA

Sreda, 1. maja, ob 12.30:
MADŽARSKA – ROMUNIJA
Ob 16.00:
JAPONSKA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
SLOVENIJA – ITALIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Petek, 3. maja, ob 12.30:
JUŽNA KOREJA – ROMUNIJA
Ob 16.00:
SLOVENIJA – JAPONSKA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.
Ob 19.30:
ITALIJA – MADŽARSKA

Sobota, 4. maja, ob 12.30:
ROMUNIJA – JAPONSKA
Ob 16.00:
ITALIJA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
MADŽARSKA – SLOVENIJA
Prenos na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.