Na svetovnih prvenstvih se je Slovenija z Japonsko pomerila devetič in sedmič zmagala, enkrat je bilo neodločeno, edini poraz pa je doživela na SP-ju 2014. Temelje za današnjo zmago je postavila že v 4. minuti, ko je bil uspešen prvi napad oziroma Žiga Mehle. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Na svetovnih prvenstvih se je Slovenija z Japonsko pomerila devetič in sedmič zmagala, enkrat je bilo neodločeno, edini poraz pa je doživela na SP-ju 2014. Temelje za današnjo zmago je postavila že v 4. minuti, ko je bil uspešen prvi napad oziroma Žiga Mehle. Foto: TV SLO, zajem zaslona

S tretjo zmago zapored (Romunija, Italija, Japonska) so Slovenci povsem pozabili na nesrečen začetek turnirja (zmaga Koreje) in si ne glede na razplet sobotnih tekem že priigrali eno od prvih dveh mest, ki vodita v elitni razred svetovnega hokeja.

Japonci so bili zahteven tekmec. Po prvi tretjini je Slovenija vodila z 2:0, toda za tri točke je bilo treba trepetati do konca. Odločilni gol je po podaji Roka Macuha 28 sekund pred koncem dosegel Jan Drozg, ko je Slovenija unovčila prednost igralca več. V strelih je bilo 31:31. V slovenskih vratih je bil razpoložen Gašper Krošelj. Za igralca tekme je bil izbran Matic Török.

Težko prigarana zmaga!
"Začetek je bil dober, a vseeno ni bilo prave energije, nismo bili dovolj agresivni. Druga tretjina je bila slabša, a smo na koncu stopili skupaj in imeli nekaj priložnosti. V zadnji sem rekel fantom, da moramo igrati, ne se umakniti nazaj. V odločilnem 'power playu' smo dobro odigrali. Spet zaslužena zmaga," je povedal selektor Edo Terglav, Matic Török pa je dodal: "Japonci ogromno drsajo in so hitri. Ni bilo lahko. Težko prigarana zmaga! Na zadnji tekmi ne bomo nič kalkulirali, gremo na zmago."

Mehle in Simšič zadela v prvi tretjini
Slovenci so v uvodni tretjini onemogočili agresivno japonsko igro in izkoristili dve napaki njihove obrambe. V 4. minuti je po podaji Jake Sodje zadel Žiga Mehle, v 13. minuti pa je bil ob ogradi uspešen Drozg, njegovo podajo je unovčil Nik Simšič za svoj prvi zadetek na turnirju v Bolzanu.

Mehle zadel v 4. minuti, Simšič pa v 13.

V 15. minuti je bila Slovenija ob izključitvi Kristjana Čepona dve minuti z igralcem manj, a se je ubranila.

Japonci grozili do konca
V drugi tretjini so Japonci s hitro igro dokazali, da so lahko zelo nevarni in da se ne bodo kar tako predali. V 31. minuti je po protinapadu zaostanek znižal kapetan Šogo Nakadžima.

Risi so imeli v drugi tretjini sicer kar nekaj priložnosti, (Török, Tičar, Sodja ...), a je vratar Juta Narisava (22 obramb v prvih dveh tretjinah) ubranil vse poskuse.

Dve japonski izključitvi v zadnjih petih minutah
Zadnja tretjina je bila razburljiva, Japonci so iskali zadetek za podaljšek, a so Slovenci ostali mirni in po dveh zaporednih japonskih izključitvah sredi zadnje minute prek Jana Drozga zapečatili usodo Japoncev.

Nakadžima zmanjšal zaostanek v 31. minuti

Korejci na robu izpada
Prva tekma sobotnega sporeda v Bolzanu je bila Južna Koreja – Romunija. Po 40 minutah so vodili Romuni z 2:0, a je južnim Korejcem uspelo izenačiti, vendar je izid 2:2 zdržal samo pol minute, ko je natančno udaril Balasz Peter za zmago s 3:2. Južna Koreja je kljub zmagi nad Slovenijo na robu izpada v tretji razred, Romunija pa ima še možnosti za napredovanje.

Podaljšek na večerni tekmi
Na večerni tekmi v Bolzanu je Madžarska v podaljšku ugnala Italijo. Bilo je 2:3, odločil je Balasz Varga ob izteku četrte minute podaljška. Razmerje v strelih je bilo po rednem delu 39:17 za Italijo, ki ima ob zmagi nad Korejo vseeno še možnosti za napredovanje in bo jutri predvsem navijala za slovensko zmago nad Madžarsko. V primeru kroga med Italijo, Madžarsko in Romunijo s po devetimi točkami bi (seveda ob Sloveniji) napredovala Italija.

Risi znova med svetovno elito
Hokejisti zdržali nalet Japoncev in so blizu cilju
Pred tekmo Slovenija - Madžarska

V slovenskih vratih je bil znova Gašper Krošelj, tudi napadi so ostali isti kot na tekmi proti Italiji. Foto: www.alesfevzer.com
V slovenskih vratih je bil znova Gašper Krošelj, tudi napadi so ostali isti kot na tekmi proti Italiji. Foto: www.alesfevzer.com

SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE I-A
BOLZANO 2024

JUŽNA KOREJA – ROMUNIJA
2:3 (0:1, 0:1, 2:1)
Šin 44., An 54.; Gliga 15., Sandor Szekely 39., Peter 56.

SLOVENIJA – JAPONSKA
3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
1750; Mehle 4., Simšič 13., Drozg 60.; Nakadžima 31.

ITALIJA – MADŽARSKA * 2:3 (0:0, 1:1, 1:1)
Pietroniro 39., Frank 44.; Sofron 31., Mihaly 43.
* - v podaljšku

Sobota ob 12.30:
ROMUNIJA – JAPONSKA
Ob 16.00:
ITALIJA – JUŽNA KOREJA
Ob 19.30:
MADŽARSKA– SLOVENIJA (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju)

Statistika tekme Slovenija - Japonska. Foto: IIHF
Statistika tekme Slovenija - Japonska. Foto: IIHF

Lestvica:                    * x       
SLOVENIJA               4  3 0 0 1  9  
MADŽARSKA               4  2 1 0 1  8  
ROMUNIJA                4  2 0 0 2  6  
ITALIJA                 4  1 1 1 1  6  
JAPONSKA                4  1 0 1 2  4  
JUŽNA KOREJA            4  1 0 0 3  3  
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih  
  Napredujeta prvi dve reprezentanci.