Zgodovinska podoba za zgodovinski trenutek slovenskega športa. Anže Kopitar, kapo dol! Foto: Reuters
Zgodovinska podoba za zgodovinski trenutek slovenskega športa. Anže Kopitar, kapo dol! Foto: Reuters
Anže Kopitar in Jonathan Quick
Skorajda ni kaj za dodati: Kopitar, Brown in Quick so bili razred zase tudi statistično. Slika prikazuje najboljše posameznike letošnje končnice. Foto: NHL:com
Jonathan Quick - Martin Brodeur
Vratarska legenda Marty Brodeur na pol zare na pol v šali: "Quick mi je med objemom rekel, da naj se še ne upokojim. Zagotovo mu je všeč premagovati mene." Foto: Reuters
Los Angeles Kings, prvaki lige NHL 2011/12
Najboljše hokejsko moštvo Lige NHL za sezono 2011/12 je Los Angeles Kings. A pot do ubranitve naslova ne bo lahka, saj se bodo morali pred novo sezono lastniki in igralci še dogovoriti o novi kolektivni pogodbi, saj je na vidiku nov "lock-out". Foto: Reuters
Veselje in izjava Anžeta Kopitarja
Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal

24-letnemi Hrušičan, prvi Slovenec s Stanleyjevim pokalom, je eden ključnih mož novih prvakov LIge NHL Kraljev iz Los Angelesa, kar je izpostavil tudi hokeju sicer ne preveč naklonjen ESPN, največja športna televizija v ZDA. V pogovoru z Barryjem Melrosom, ki mu kot trenerju LA-ja leta 1993 ni uspelo osvojiti Stanleyjevega pokala, se je "Kopi" razgovoril o občutkih ob uresničitvi otroških sanj.

Anžetu Kopitarju sta ob velikem uspehu čestitala tudi predsednik Slovenije Danilo Türk in predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Skromni in razposajeni Kralj Kopi
"Neverjetno zabavno je bilo iti skozi takšno končnico, žal mi je zate Barry (smeh). Res neverjetno, da nam je uspelo pred našimi navijači. Nekateri so dvomili v nas, toda v slačilnici smo vseskozi verjeli, kar je tudi najpomembnejše,"
je bil prešerno razpoložen Kopitar, ki se je nato na hitro ozrl v preteklost in na zahtevno pot do velikega klubskega in tudi osebnega uspeha.

"Vrniti se moram sedem let nazaj, ko sem bil izbran na naboru. Zahvaliti se moram Davu Taylorju (takratni GM kluba), ker je verjel vame in me je izbral. Vztrajal sem skozi težave, vzpone in padce, trenerske spremembe pri Kraljih, še posebej v letošnji sezoni. Zdaj smo na vrhu sveta in to je res nekaj neverjetnega!" je s pravo krono na sebi pripovedoval prvi strelec končnice.

Najbolj vplivni hokejski novinar v Severni Ameriki Bob McKenzie (TSN, Kanada) je zapisal: Trije največji deli zmagovitega mozaika Los Angeles Kings pri osvojitvi Stanleyjevega pokala so bili Jonathan Quick, Dustin Brown in Anže Kopitar. "Kopitar je bil ogromna sila skozi celotno končnico in je fizično dominiral."

Brown prvi Kralj, ki je dvignil "sveti gral"
20 točk, 8 golov in 12 podaj ter rating +16 je osebni statistični izkupiček Kopitarja, ki si je naziv najučinkovitejšega igralca razdelil skupaj s kapetanom Los Angelesa in svojim desnim krilom v 1. napadu Dustinam Brownom.
"Mesto Los Angeles je na to čakalo 45 let. Skoraj 20 milijonov sanj se je uresničilo nocoj. Čakali ste na to, veliko dlje kot jaz in vesta, da sem srečen, da sem prvi Kralj, ki ga je dvignil," je bil evforičen 27-letnik iz Ithace v zvezni državi New York, ki je v 119-letni zgodovini postal šele drugi Američan, ki je kot kapetan moštva dvignil Stanleyjev pokal. V prvi izjavi po zmagi si Brown v izjavi za ameriško televizijo NBC, ki je prenašal tekmo po vsej ZDA, ni mogel pomagati in je sočno zaključil: "To je to, za kar mi pof*** tudi igramo!"
Presrečni Mitchell pozabil poljubiti pokal
Posebno mesto ob proslavljanju prvega naslova je pripadlo Willieju Mitchllu. V NHL-u posebno pozornost namenijo, komu kapetan zmagovitega moštva kot prvemu preda pokal in Brown je izbral 35-letnega Kanadčana, tihega stebra granitne obrambe LA-ja. "Mislil sem na mojo družino, ki je vsa tudi tukaj. Pošteno povedano, sem jih iskal s pogledom, ker sem vedel, kje sedijo, pri tem pa sem pozabil poljubiti pokal. Moram ga dobiti nazaj in poljubiti," je Mitchell razkril, da ga je prvi naslov prvaka kljub izkušnjam pošteno zmedel in je izpustil eno od "obveznih" stvari novopečenih prvakov.

Quick: Vse se vrti okoli tekmovalnosti
"Izjemno. Ne morem biti bolj ponosen na to skupino fantov kot sem zdaj. Za vse smo se morali boriti, nič ni bilo nam dano. Vse se vrti okoli tekmovalnosti, vedno tekmuješ, kar nam tudi pridiga naš klub. To nas je naredilo dobre in nas je pripeljalo na vrh,"
je recept za zmagoslavje izdal najboljši hokejist pomladi Jonathan Quick. Nora vratarska statistika in samo 7 prejetih golov v finalu (od tega sta bila dva "avtogola" branilca Slave Vojnova) je 26-letniku iz Milforda, Connecticuta zasluženo prinesla lovoriko Conn Smythe za najkoristnejšega igralca končnice.

Mladi Kralji nared še za kakšen naslov?
"Prav čudovito je, ker ko imaš tri ali štiri gole prednosti nekaj minut pred koncem, lahko pogledaš po klopi. Vidiš, česa so sposobni ti fantje in jih vidiš tako srečne, po vsem tem delu, ki so ga naredili. In prva stvar na katero pomisliš kot trener je? Ti fantje so dovolj mladi, da se lahko še enkrat tako potrudijo,"
je "veseli rančer" na klopi LA-ja Darryl Sutter hitro nakazal, da se od Kraljev v prihodnjih letih lahko pričakuje še kaj podobnega.

Najprej parada, nato pa slavje s "stanetom"
A preden bodo Quick, Brown, Kopitar, Dougthy in ostali Kralji začeli razmišljati o ubranitvi naslova pa jih čakajo dnevi in tedni slavja. V četrtek Los Angeles čaka prva šampionska parada na čast Kingsov, nato pa se bodo igralci počasi pripravili na veliko osebno slavje. V skladu s tradicijo, vsakemu članu prvakov pripada en dan s Stanleyjevim pokalom. Kar pomeni, da bo enkrat sredi poletja ena najbolj prestižnih športnih lovorik na svetu obiskala dom Anžeta Kopitarja na Hrušici. Hokejska Slovenija je že zdaj v pripravljenosti ...




Veselje in izjava Anžeta Kopitarja
Anže Kopitar dvignil Stanleyjev pokal