Osrednji namen dogodka ni zgolj tekmovanje, temveč predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Osrednji namen dogodka ni zgolj tekmovanje, temveč predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Dogodka so se udeležili tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin in varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki so mlade tudi nagovorili. "Od prve izvedbe pred 28 leti do danes so se Plazma športnih iger mladih udeležili že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov. Ta impresivna številka poudarja velik pomen iger za razvoj mladih, tako v športnem kot družbenem kontekstu. Letos prvič gostimo te igre tudi v Sloveniji, kar me izjemno veseli in navdaja s ponosom, saj sem lahko del tega pomembnega gibanja," je v izjavi za javnost organizatorjev dejal prvi mož Uefe Čeferin.

Poleg njih so bili na odprtju tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, selektor hrvaške nogometne reprezentance Zlatko Dalić in nekdanji sloviti tenisač Goran Ivanišević.

V Ljubljani začetek športnih iger mladih

Osrednji namen dogodka sicer ni zgolj tekmovanje, temveč predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Rezultati so pri tem sekundarnega pomena. Namen je, da mladi preživijo aktiven dan, se med seboj povežejo in skozi šport razvijajo pozitivne vrednote.

V Ljubljani se bodo otroci lahko pomerili v desetih športnih panogah, in sicer v malem nogometu, ulični košarki, odbojki, rokometu, tenisu, namiznem tenisu, odbojki na mivki, šahu, teku na 60 metrov in v igri med dvema ognjema. Najboljši si bodo priborili nastop v državnem finalu in kasneje še na regijskem turnirju, ki bo avgusta letos potekal v Splitu, kjer so se igre tudi začele.

Od prve izvedbe pred 28 leti do danes se je sicer športnih iger mladih udeležilo že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov.

Atletinja Anita Horvat je prižgala plamenico. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Atletinja Anita Horvat je prižgala plamenico. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Igre imajo številne znane ambasadorje, kot so Luka Modrić, Nemanja Vidić, Nikola Karabatić, Dario Srna in Aleksander Čeferin. Februarja letos pa se jim je pridružil še nekdanji nogometaš Bayerna iz Münchna Karl-Heinz Rummenigge.

Tovrstne igre pozitivno označuje tudi najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance Zlatko Zahović. "Kot nekdanji profesionalni športnik, ki je tekmoval na najvišji ravni, vem, kako pomembno je, da imajo otroci možnost športa za čisto zabavo, brez pritiska zmage," je Zahovič dejal v izjavi za javnost organizatorjev.

"Včasih sem tudi sam pogrešal priložnosti za preprosto igranje in spoznavanje novih ljudi. Točno to je element, ki ga mnogi športniki pogrešamo – neobremenjeno uživanje v športu. Plazma športne igre mladih v Sloveniji mladim ponujajo prav to: priložnost, da skozi športne aktivnosti razvijajo prijateljstva in se preprosto zabavajo. To je bistvo športa, ki ga Plazma igre uspešno oživljajo in negujejo," je sklenil nekdanji nogometni as.

Dogajanje na Kongresnem trgu ne bo zadnje dejanje na ŠIM-u, saj bodo 8. maja igre gostovale še na Ptuju, 14. maja v Kranju, 15. v Ajdovščini in 17. v Mariboru. Sklepni turnir bo 7. junija v Kopru.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Dobrodelni vidik dogodka

V okviru Športnih iger mladih bodo na Truhomi, Anini zvezdici in Telemachu Slovenija izvajali projekt Telemachova zdrava košarica, s katerim bodo zbirali donacije za nakup košaric sadja in zelenjave za 20 socialno ogroženih družin iz vse Slovenije, so sporočili iz Truhome. "Gre za res poseben projekt vračanja družbi, pri katerem na eni strani spodbujamo mlade h gibanju, k športnim aktivnostim, na drugi pa podpiramo družine v stiski, ki si ne morejo privoščiti zdrave, kakovostne hrane. Upamo, da jim bomo s Telemachovo zdravo košarico pomagali do osnovnih življenjskih pogojev," je v sporočilu za javnost navedla Greta Šter s Telemacha Slovenija.

Za družine v stiski lahko s SMS-sporočili s ključno besedo TRUHOMA5 na 1919 prispevate pet evrov. Donacija je možna tudi s skeniranjem QR-kode na vseh lokacijah Športnih iger mladih in na spletni strani projekta.

S prižigom ognja so se začele prve športne igre mladih v Sloveniji