Barvit festival letečih zmajev

Letoviško mestece Cervia, ki leži med Raveno in Riminijem, je v teh dneh prizorišče mednarodnega festivala barvitih letečih zmajev Artevento, ki pa sicer niso več samo papirnati. Nekateri izmed zmajev, ki se v zrak dvignejo vsak dan ob 10. uri, so umetniški, drugi tradicionalni, nebo so popestrili gromozanske, športne in akrobatske stvaritve.

Najstarejša tovrstna prireditev na svetu že dobra štiri desetletja sredi pomladi zasede mestne plaže, na ulicah in trgih jih spremljajo še glasbeni, cirkuški, lutkovni in plesni dogodki. Ti so lani privabili več kot pol milijona obiskovalcev.

Letošnji dogodek so posvetili svoji deželi Emiliji – Romanji, z njim se spominjajo, da mineva leto dni od lanskih tragičnih poplav. Sodeluje 250 mojstrov iz 50 držav, ki verjamejo, da ustvarjajo svet, ki ga povezuje mir.

"Od zmajev je pomembnejše samo druženje ljubiteljev zmajev. Lahko bi rekli, da smo se rodili z zmaji," je dejal eden izmed italijanskih navdušencev, ki že 40 let že obiskuje ta festival in se s številnimi dobro pozna, na festivalu se tako družijo od 10 do 12 dni.

Na festivalu v Cerviji, ki se bo zaključil 1. maja, podeljujejo tudi nagrade.