Podoba teleteksta danes. Foto: MMC RTV SLO
Podoba teleteksta danes. Foto: MMC RTV SLO

Pred praznovanjem 40-letnice teleteksta RTV Slovenija smo vas povabili, da z nami delite svoje spomine, najljubše strani, nam zaupate, ali ga sploh poznate in uporabljate.

Ob številnih čestitkah, ki so prispele v naš telefonski predal in v komentarje na spletni strani, in peščici kritik oz. nasvetov, kako teletekst izboljšati, ste uporabniki z nami delili predvsem svoje številne spomine, povezane s teletekstom. Mnogi se še živo spomnite številk strani, na katerih ste našli svoje priljubljene vsebine – od strani, kjer so se iskali dopisovalci, do strani, kjer smo obveščali, kje plujejo naše ladje, pa šale, s katerimi nas je dolga leta pridno zalagal Zlatko iz Slovenj Gradca, črna kronika pretekle noči, informacije Loterije Slovenije, podatki o vzhodu in zahodu Sonca in Lune, informacije o prostih delovnih mestih Zavoda za zaposlovanje, osmrtnice, čestitke ...

Nagradna igra – čestitka na teletekstu

Ob obletnici smo za vas pripravili prav posebno nagradno igro.

Med vsemi, ki boste odgovorili na nagradno vprašanje, bomo izžrebali nekoga, ki bo dobil personalizirano čestitko na teletekstu (na strani 612).

Nagradno vprašanje: Katero vsebino ste lahko nekoč našli na teletekstu na strani 626?

Odgovor (skupaj z želenim besedilom čestitke) pošljite na mmc-nagrade@rtvslo.si.

Nagradna igra traja do četrtka, 9. maja, do 12. ure.

Splošna pravila sodelovanja v nagradni igri najdete tukaj.

Mnogo omenjenih danes ne obstaja več, saj je številne uporabnosti teleteksta nadomestil splet, ugotavljamo skupaj z našimi zvestimi bralci.

"Ko sem se po osnovni šoli vrnil domov, so bile prva zadeva, ki sem jo preveril, športne novice na teletekstu," nam je zaupal bralec teleteksta in dodal, da se še danes spomni, kako so doma "v živo" na teletekstu spremljali drugo vožnjo ženskega slaloma, ko je nastopala Špela Pretnar, in smučanje na splošno: "To so posebni spomini na teletekst, ki jih novodobni mediji ne morejo preseči."

A veliko ljudi teletekst uporablja še danes. "Kljub vsem novim tehnologijam še vedno pritisnem 500," nam je zaupal uporabnik spletnega portala Dr. športa – in ni edini. Novice – domače in tuje, športne, kulturne in zabavne –, vreme, televizijski spored ... to so vsebine, ki vas pritegnejo še danes.

Da je kljub spletu, ki ponuja nepopisno veliko množico informacij, teletekst še vedno relevanten, se ima zahvaliti tako navadam uporabnikov kot dejstvu, da ponuja bistvene informacije. "TTX je za normalno življenje povsem dovolj. Vse informacije, ki jih človek potrebuje, na enem mestu. Brez odvečnega komercialnega balasta. Še najbolj mi v spomin pridejo šale, ki so objavljene na 629. V bistvu je pobeg pred ponorelim svetom," je zapisal uporabnik hrimet.

Ker noče imeti pametnega telefona, je njegov vir informacij teletekst

Podobno nam je sporočila tudi uporabnica prek telefonskega odzivnika. Kot je dejala, ji je najbolj všeč, da so informacije na teletekstu strnjene, "da mi ni treba brskati". 63-letni Rado iz Ljubljane pa nam je zaupal, da noče imeti pametnega telefona, "tako da vsak dan najmanj 10-krat pogledam na teletekst in preberem novice in izvem vse, kar me zanima".

"Sem reden uporabnik teleteksta, vsak dan ga vsaj dvakrat ali trikrat prelistam, da vidim, kaj je novega," nam je sporočil neki drugi uporabnik po telefonu in dodal, da spremlja vse: domače in tuje novice, športne in razvedrilne novice, gospodarske novice pa tudi borzne tečaje.

62-letni Igor iz Žalca pa pravi: "Teletekst uporabljam že vseh 40 let od njegovega nastanka. Tu dobim najhitreje vse dnevno pomembne informacije in dogodke, obvešča me o oddajah in filmih na TV-ju, tu dobim večino želenih športnih dogodkov in rezultatov in še in še. Če pa želim poglobljeno analizo, pa stvari preprosto poiščem na internetu."

Zakaj Igor iz Žalca spremlja teletekst?

"Teletekst uporabljam vsak dan, in to takoj zjutraj, ko popijem kavo," nam je zaupala uporabnica s primorskega konca in dodala, da jo zanima čisto vse: "Tako tiste udarne novice, ki se takoj pojavijo, kot dnevne novice. In potem ves dan, dokler ne grem zvečer spat, vsake toliko pogledam, kaj se dogaja." Ob tem pa dodaja še, da teletekstu zaupa: "Se mi zdijo te novice na teletekstu bolj verodostojne kot pa tiste, ki jih imam možnost najti na spletu."

A ne le novice, šale, vreme ... Teletekst je na svojem vrhuncu ponujal številne uporabne informacije – od voznega reda (in zamud) vlakov, do prihodov in odhodov letal na brniškem letališču, še danes so na voljo prometne informacije. "Velikokrat je rešil mene oz. mojega moža, ker sem pogledala, kje so zastoji na cesti, ko se je vračal domov z vožnje," je ob obletnici povedala ena izmed bralk teleteksta.

"Teletekst je večkrat rešil mene in moža, ker sem gledala, kje so zastoji"

"Če si moral iti koga iskat na Brnik, je bila koristna TTX-stran, ki je kazala stran za prihode letal v realnem času – in seveda zamude," se spominja MMC-jev uporabnik stratocaster.

Mnogi še danes pogledajo, kdaj vzide sonce in kdaj luna ali pa katere številke so bile izžrebane v posamezni igri na srečo. Mirko nas je tako opomnil, da je tudi sam prispeval k boljšemu teletekstu: "Spomnim se, ko sem s svojimi pripombami prispeval k hitrejšim objavam rezultatov Lota."

Ko ti objava na teletekstu spremeni življenje

A ne zgolj to: na teletekstu so bile na voljo tudi objave o prostih delovnih mestih, kar je na glavo obrnilo življenje ene izmed naših bralk: "Leta 1989 pa je teletekst obrnil na glavo tudi moje življenje in pomagal pri razvoju moje poklicne kariere. Našla sem namreč en razpis na strani za zaposlitve in pot me je peljala v Švico. Potem sem se vrnila domov, bila med vojno v Sloveniji, nato pa so mi tam spet ponudili delovno mesto, kasneje sem postala tudi direktorica ene velike ustanove – vodila sem en internat. Vse to pa ne bi bilo mogoče brez pomoči teleteksta."

Ko ti teletekst spremeni življenje

Še danes se spomni, da je bilo na tisti strani teleteksta veliko podstrani: "Se mi zdi, da je bilo šest strani. In sem morala čakati, da se je večkrat vse odvrtelo, da sem si lahko vse podatke izpisala." Tudi zaradi teh lepih spominov teletekst spremlja še danes, pravi. "Berem vse, od slovenskih novic, tujih novic, potem pogledam tudi vreme, temperature ... Berem kulturo, šport in pa tudi novice iz zabave." "Verjetno ste že ugotovili, da po vseh stoticah sledim teletekstu," je v smehu še dodala.

Bralec naštel (poglobljenih) 5 razlogov, zakaj uporabljati teletekst

"Teletekst uporabljam od začetka in še vedno tudi danes, vsak dan, največ seveda vreme, novice, zanimivosti in podobno," pa nam je v telefonskem sporočilu zaupal neimenovani bralec in naštel tudi pet razlogov, zakaj je teletekst še vedno krasen: "Na kratko: teletekst je preprost, hiter in zanesljiv vir informacij, dostopen na televiziji, brez potrebe po internetu ali pametnih napravah."

Bralec je naštel 5 razlogov, zakaj uporabljati teletekst

"Nam, starejšim je to pogled v svet"

"Jaz ga uporabljam dnevno, in to večkrat, poznam še nekaj ljudi, ki ga tudi uporabljajo dnevno, ker nam je to pogled v svet, smo starejši ljudje, ki nismo prav vešči računalnika ali pa do računalnika doma sploh ne pridemo, ker je ves čas zaseden, tako da smo zelo vezani na tale teletekst," nam je zaupala Marija.

85-letna Ada iz Trzina pa je poudarila, da je teletekst, ki ga spremlja že vse njegovo življenje ("Imam jih 85, tako da mi lahko verjamete, da ga gledam že 40 let!"), njej jutranji časopis: "Marsikatero novico prvo izvem na teletekstu zjutraj, ampak ker se čez dan teletekst spreminja, pogledam tudi popoldne in moram reči, da me vedno presenetite."

85-letna Ada: To je moj jutranji časopis

Ada je bila ena številnih, ki so nam čestitali ob naši 40-letnici: "Čestitam vam, krasni ste, lepi ste, iznajdljivi ste!" Bralke in bralci pa so nam poslali tudi nekaj konstruktivnih kritik – Marija je tako pograjala občasne slovnične napake, Mirka moti, da pri vzhodu in zahodu Lune ne piše več, koliko časa je na nebu, kar nekaj vas je potožilo, da je informacij na teletekstu manj kot nekoč.

Prav vse pa skrbi, da se teletekstu le ne bi prehitro iztekel čas – čeprav ima svoje napake, je za mnoge še vedno neprecenljiv. "Srčno upam, da teleteksta ne boste ukinili ali izbrisali," je tako dejala Marija.

Matej Rijavec: Teletekst kot napoved informacijske revolucije
Teletekst RTV Slovenija praznuje 40 let