Gospodarstvo dönerja v Evropi je ocenjeno na približno 3,5 milijarde evrov. Foto: AP
Gospodarstvo dönerja v Evropi je ocenjeno na približno 3,5 milijarde evrov. Foto: AP

Turčija je vložila vlogo, v kateri želi, da bi EU döner kebabu podelil enako zaščito, kot jo imata priljubljeni evropski jedi neapeljska pica in španski jamón serrano. Izraz döner izvira iz glagola "dönmek", kar pomeni obračanje, vendar pa ga večina Evropejcev pozna preprosto kot dodatek izrazu kebab, ki v arabskem jeziku pomeni vse vrste mesa, pečenega pred ognjem.

Z registracijo izraza döner želi Turčija doseči, da ga bodo v Evropi lahko uporabljali le tisti proizvajalci, ki upoštevajo registrirano proizvodno metodo in specifikacije izdelka. Če bo njihov podvig uspešen, bodo lahko kot yaprak (narezan) döner označili le velike goveje in jagnječje rezine, ki so vodoravno narezane na debelino od treh do pet milimetrov. V primeru piščančje različice bi bili kosi lahko debeli med enim in dvema centimetroma.

Sorodna novica Kebab s prestola najbolj priljubljene hitre hrane v Nemčiji izrinil klobaso s karijem

Gospodarstvo dönerja v Evropi je ocenjeno na približno 3,5 milijarde evrov, poroča Euronews.

Mogoče so pritožbe

Nekateri pričakujejo pritožbe bližnje sosede in dolgoletne kulturne tekmice Turčije čez Egejsko morje. "Trdijo, da je bila Grčija prva država v Evropi, kjer je bil döner predstavljen med izmenjavo ljudi med Turčijo in Grčijo leta 1922," je zapisano v vlogi Turčije, ki je še dodala, da so ga v Grčiji poimenovali gyro.

Faza posvetovanja je zdaj odprta in bo trajala tri mesece. V tem času lahko države izpodbijajo registracijo tako, da izpostavijo vprašanja intelektualne lastnine.

Tradicionalne specialitete občasno postanejo del zaščitene označbe porekla, ki zajema pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, te običajno niso vključene v okvir geografskih označb. Te varujejo imena določenih izdelkov za poudarjanje njihovih edinstvenih značilnosti, povezanih z njihovim geografskim poreklom in tradicionalnim znanjem.

Najvišja raven intelektualne zaščite živil v Evropi je torej dodeljena tistim živilom, ki so povezana z geografskim območjem, kar pa ne velja za tradicionalno tehniko kuhanja dönerja. To je tudi razlog, zakaj je parmska šunka dobila geografsko označbo, medtem ko jamón serrano uživa samo zaščiten status.