Masayah je odnesla kar dve zlati piščali. Foto: Zlata piščal
Masayah je odnesla kar dve zlati piščali. Foto: Zlata piščal

V novomeškem Anton Podbevšek Teatru so podelili jubilejne 10. strokovne glasbene nagrade zZlata piščal. Zlata piščal za izvajalca leta je že tretjič pripadla skupini Joker Out, hiphoperska izvajalka Masayah je odnesla zlati piščali za album leta in skladbo leta Zavedno, novinci leta so postali Masharik, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Oto Pestner.

Seznam dobitnikov zlatih piščali 2024

Izvajalec leta - Joker Out

Skladba leta - Zavedno / Masayah

Album leta - Zavedno / Masayah

Novinec leta - Masharik

Nagrada za življenjsko delo - Oto Pestner

Laskave nagrade za dosežke v slovenski popularni glasbi so podelili že desetič zapored, nominirance in dobitnike nagrad pa je strokovna glasbena akademija izbrala med skoraj tisoč prijavljenimi deli in izvajalci.

Petčlanska zasedba Joker Out je nagrado za izvajalca leta prejela že tretjič, najboljši izvajalci so bili že leta 2021 in 2022, lani pa je njihov zmagoviti niz presekala novomeška skupina MRFY. Joker Out so po silovitem naskoku na slovensko glasbeno sceno pečat pustili tudi na tuji. Z irsko zasedbo Wild Youth so se podali na razprodano britansko turnejo, pozneje pa so doma razprodali še areno Stožice in se uvrstili na seznam stotih omembe vrednih evropskih glasbenih izvajalcev (Artists to Watch 2023). “Fantje so trenutno v tujini, kjer snemajo svojo tretjo ploščo. Slišali jo bomo lahko jeseni,” je povedal Niko Bogataj, ki je prevzel nagrado v imenu zasedbe. Za izvajalca leta so bili nominirani še Fed Horses, Freekind, Kokosy, Mrfy, Nina Pušlar in Žan Serčič.

Letošnji dobitniki nagrad. Foto: Zlata piščal
Letošnji dobitniki nagrad. Foto: Zlata piščal

Masayah z albumom in skladbo leta

Dve zlati piščali, za album in skladbo leta, je domov odnesla prodorna primorska raperka, R'n'B-pevka, kitaristka in lanska novinka leta Masayah. Svoj zmagoviti albumski prvenec Zavedno je Masayah predstavila aprila lani, med številnimi raznovrstnimi skladbami pa je ravno naslovna pesem albuma odnesla še drugo zlato piščal. “Verjamem v neko energijo, ki vrne to, kar daješ. Verjamem, da znam iz vseh travm in dobrih zgodb, ki jih nosimo v srcu, izčrpati nekaj dobrega, pozitivnega in da si želim to delati do konca življenja,” je povedala glasbenica in pozneje dodala, da je glasba strogo potrebna za človeštvo in njen lastni jaz.

Novinci leta so postali Masharik

Pestner upa, da bo ustvaril še kaj lepega. Foto: Zlata piščal
Pestner upa, da bo ustvaril še kaj lepega. Foto: Zlata piščal

Gorenjski trio Masharik je v zrak dvignil zlato piščal za novinca leta. Nominirani so bili tudi za skladbo leta Brat moj, ki je šele njihov drugi singel. Masharik ustvarjajo v slovenščini in s svojimi besedili skušajo opomniti na vrednote skupnosti, iskrenosti in ljubezni. Njihova glasba zveni sveže, a hkrati nosi v sebi pridih in zvok preteklih časov.

Otu Pestnerju nagrada za življenjsko delo

Strokovna glasbena akademija je zlato piščal za življenjsko delo podelila Otu Pestnerju, ki je v popkulturni spomin zasidran kot član skupin New Swing Quartet, Alpski kvintet in Anima singers pa tudi kot izvajalec neštetih nepozabnih popevk. “Sem multipraktik, tako živim in tako delam glasbo že vse življenje, in kolikor mi je še naklonjeno, bom tako nadaljeval. Upam, da bo prišlo izpod mojega peresa še kaj lepega. Hvala vsem, ki ste verjeli vame,” je Pestner povedal ob podeljeni zlati piščali za življenjsko delo.