"Tako čudovita čast je podeliti ikoničnih 'douze points'." Foto: EPA

Evrovizijsko žirijo vsake države sestavlja pet glasbenih strokovnjakov, ki ocenjujejo finaliste glede na njihovo glasbo in besedila. Svojim 10 najljubšim izvajalcem nato podelijo točke.

Joanna Lumley, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja svojo kariero začela kot manekenka, kasneje pa se je odločila za igralsko pot, bo letos predsedovala britanski evrovizijski žiriji. Zvezdnica bo tako med velikim finalom, ki se bo v Malmöju odvijal 11. maja, naznanila, koliko točk je Velika Britanija namenila drugim državam. "Tako čudovita čast je podeliti ikoničnih 'douze points'," je navdušeno dejala igralka, ki je bila v preteklosti tudi Bondovo dekle.

Novico je v oddaji The One Show razkril evrovizijski komentator Graham Norton. Pošalil se je, da bo Joanna, ki so jo sicer pred dvema letoma počastili z nazivom dame, morda rezultate prebrala kot Patsy – njen lik v legendarni seriji Absolutely Fabulous. "Poln kozarec šampanjca in pest cigaret. Da, naredi to," jo je v smehu spodbudil Norton, poroča BBC.

Lumley gre tako po stopinjah komičarke Catherine Tate, ki je žiriji predsedovala lani. Pred njo so imeli to vlogo tudi Nigella Lawson, Mel Giedroyc, Richard Osman in Cheryl Baker.

Lani je žirija iz Združenega kraljestva končni zmagovalki, švedski pevki Loreen, dala največ točk – 12.