Povorka bo popoldne. Foto: BoBo
Povorka bo popoldne. Foto: BoBo

Cyrill Demian je na Dunaju leta 1829 patentiral prvo harmoniko. 6. maja se tako praznuje svetovni dan harmonike, temu se poklonijo tudi na Bledu. V Festivalni dvorani bo tako danes potekalo tradicionalno tekmovanje Zlata harmonika Bled 2024. Bitka harmonikarjev, ki bo na ogled tudi prek spleta, je predizbor za 10. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko, ki bo potekalo novembra v organizaciji Zveze Diatonične harmonike Slovenije.

Ob jezeru bo v nedeljo tradicionalna prireditev Harmonike ob Blejskem jezeru. Tam bo zaigralo več kot 350 harmonikarjev, od tega 11 harmonikarskih skupin in številni posamezniki.

Kot so sporočili organizatorji, bo mogoče prisluhniti harmonikarskim skupinam Harmonikarskega orkestra Klavdije Ceglar, Kulturnega društva harmonikarjev Izola, Harmonikarji z Dobja pri Planini, Klub harmonikarjev Kumše, Harmonike Zorana Lupinca, Glasbene šole Damjan Pasarič, Orkestra Primoža Zvira, Orkestra Nika Polesa, KD Mihaelov sejem Mengeš, Poučevanje diatonične harmonike Cerar in Skupine Podn.

Točno opoldne bo ob kulisi Blejskega jezera na sporedu skupinski nastop harmonikaric in harmonikarjev, ki bodo izvedli skladbi Otoček sredi jezera Ansambla bratov Avsenik in Čebelar Lojzeta Slaka.

Ob 14. uri bo sledila povorka harmonik na Jezerski promenadi, od 15. ure dalje pa koncerta Primorskih fantov ter Okroglih muzikantov.

Nastopajoči se bodo potegovali za glavno nagrado, harmoniko Poličar iz javorja in kroma, ki je bila izbrana v žrebu.