Sojenje bi lahko trajalo več let. Foto: Reuters
Sojenje bi lahko trajalo več let. Foto: Reuters

Med obtoženimi so tudi nekdanja sodnica in poslanka stranke Alternativa za Nemčijo, nekdanji častniki nemške vojske in nepremičninski posrednik plemiške krvi.

Po aretacijah decembra 2022 je vsa Nemčija postala pozorna na t. i. Državljane rajha, teroristično in v teorije zarote verujočo skupino okrog Heinricha XIII. Reussa, nepremičninskega posrednika plemiške krvi. Njihov cilj: umori, strmoglavljene ustavne ureditve Nemčije in napad na bundestag. Sojenje 26-erici bo potekalo na treh sodiščih.

"Načrtovanega državnega udara naj ne bi izvedli le z vdorom v nemški parlament, temveč tudi s številnimi tako imenovanimi podjetji za domovinsko rabo. Te oborožene enote so imele nalogo izpeljati vojaški državni udar na deželni ravni," je dejal nemški državni tožilec Michael Klemm.

"Ta kazenski postopek na področju državne varnosti je verjetno eden največjih v zgodovini. Je izredno obsežen. Dokumenti obsegajo približno 700 velikih map s 400.000 stranmi," je povedal tiskovni predstavnik sodišča v Stuttgartu, kjer sodijo t. i. vojaškemu krilu Državljanov rajha, devetim osebam, med njimi Markusu L., ki je marca 2023 streljal na policiste.

"To je nova stopnja teroristične mreže, zelo nevarne in močno oborožene," je dejala nemška ministrica za notranje zadeve Nany Faeser.

Sodni proces proti Državljanom rajha bi lahko potekal več let, medtem pa se Nemčija še naprej spoprijema z notranjimi grožnjami, ko desničarski nacionalisti žalujejo za preteklimi obdobji: najsi gre za Nemško cesarstvo, nacionalsocializem ali 50. leta. Bolj ko se nemški gospodarski čudež oddaljuje, več je fantaziranja o nemški grandiozni preteklosti.

V Nemčiji sojenje skrajnim desničarjem