Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Predlog zakona je v valižanski parlament, ki se imenuje senedd, vložil nekdanji vodja levosredinske nacionalistične stranke Plaid Cymru, Adam Price. Stranka ima v trenutnem sklicu 12 izmed 60 poslancev.

Price je dejal: "V svetu politike, ki ne temelji na resnici, v svetu populizma, dezinformacij in ponarejenih videoposnetkov, ter ob letošnjih volitvah v Združenem kraljestvu in ZDA, je to vprašanje ključnega pomena. Javnost je upravičeno naveličana nekaznovanega laganja nekaterih politikov. Mi imamo moč, da spremenimo pravila, tako da bodo vsi politiki delovali pošteno, odkrito in spoštljivo," je dejal.

"V politiki je vedno obstajala vrzel glede verodostojnosti, a ta vrzel je zdaj postala brezno. Poskušamo obnoviti nekaj, kar bi moralo biti temeljno načelo. To je, da politiki nikoli ne bi smeli namerno zavajati. Upamo, da bo to precedens, ki ga bodo nato sprejele vse demokracije po svetu," je še dodal Price po poročanju Guardiana.

Price se za "resnico in zaupanje" v politiko zavzema že od sredine leta 2000, ko je skušal takratnega britanskega premierja Tonyja Blaira obtožiti zaradi vojne v Iraku.

V Priceovem predlogu zakona piše, da je nezakonito, če član parlamenta ali kandidat zanj namerno zavaja parlament ali javnost. Če bi se takšen politik želel izogniti kazni, bi moral dokazati, da je le izrazil svoje osebno mnenje, prepričanje ali prihodnjo namero, ne pa navajal dejstev.

Tovrstni predlog v seneddu podpirajo liberalni demokrati in torijci. Prvi minister Vaughan Gething je dejal, da načelno predlog podpira, bi si pa želel, da ga obravnava še odbor za pravila obnašanja.

"Politiki ne bi smeli biti izvzeti iz pravil"

Kot dodaja Guardian, nekatere države že poznajo zakone, ki prepovedujejo laganje v določenih okoliščinah, vendar je Price dejal, da bi bila valižanska različica veliko splošnejša.
Njegov predlog temelji na dokumentu organizacije Compassion in Politics. Njena predstavnica Jennifer Nadel je dejala: "Obstajajo zakoni, ki preprečujejo laganje v številnih drugih poklicih ter na področjih javnega in poklicnega življenja. Politiki ne bi smeli biti izvzeti iz pravil, po katerih živi večina od nas. Ne more biti prav, da se nekaterim dovoli, da brez kakršnih koli posledic zavestno dajejo lažne izjave, da bi si pridobili priljubljenost ali glasove volivcev."