Trem otrokom so morali amputirati roke in noge. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Trem otrokom so morali amputirati roke in noge. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V vojni so nekateri otroci izgubili družino in utrpeli poškodbe, ki jih bodo zaznamovale za vse življenje.

Pogled na rešene palestinske otroke je pretresljiv. Trem so morali amputirati noge in roke, pa tudi preostalih pet je bilo v vojni resneje poškodovanih.

"V eksploziji je izgubil dva prsta na nogi. Ima poškodovana ramena in okvarjeno ledvico," je dejala mati enega izmed ranjenih otrok.

Neka druga pretresena mama je spregovorila tudi o vojnih grozotah in žrtvah. "Moji starši so dobro. Prejeli pa smo novice, da so preostali družinski člani, sosedje in prijatelji umrli," je dejala.

Pediatrična bolnišnica v Trstu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Pediatrična bolnišnica v Trstu. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Prišli s slovenskim zasebnim letalom

Ne samo, da je vojna otroke zaznamovala telesno, s svojimi družinami so se znašli tudi v hudi materialni stiski. Barbara Fari iz bolnišnice Burlo je dejala: "Otroci imajo od tri do 17 let. K nam so prišli v zelo slabem stanju. Potrebujejo oblačila in prostovoljce, ki govorijo njihov jezik."

Obsežno humanitarno akcijo, v kateri so otroke in njihove svojce, skupno jih je 21, prepeljali iz Egipta do Trsta, je v celoti organizirala nevladna organizacija Save a Child.

"Prvi na svetu smo z zasebnim denarjem iz Velike Britanije in slovenskim zasebnim letalom k nam pripeljali palestinske otroke," je dejal pediater Marino Andolina.

V vojni v Gazi je po zadnjih podatkih umrlo več kot 34.000 Palestincev, ob tem v oči bode neodzivnost mednarodne skupnosti.

Hudo ranjeni palestinski otroci v Trstu