Foto: EPA
Foto: EPA

Med njimi je tudi predsednik te dežele Giovanni Toti, ki ga tožilstvo obtožuje korupcije in prejemanja podkupnin v zameno za javne koncesije.

Moral bi biti dan za poletno slavje, z odprtjem prestižnega kopališča na ligurski rivieri, toda predsednika te obmorske dežele so karabinjerji v torek zjutraj aretirali v hotelu v Sanremu in ga odpeljali v hišni pripor nazaj v domačo Genovo.

56-letni sin toskanskih hotelirjev je sprva veljal za up Socialistične stranke, nato pa postal eden najzvestejših sopotnikov Silvia Berlusconija. Leta 2015 je postal predsednik Ligurije, leta 2020 je bil izvoljen znova. Čeprav se je vmes oddaljil od stranke Naprej, Italija, je ostal zvest desnosredinski koaliciji.

Toda po treh letih tajnih preiskav policije je zdaj končal v priporu. Javno tožilstvo mu očita predvsem jemanje podkupnin v zameno za usluge in javne koncesije. V preteklih letih naj bi prejel ovojnice v skupnem znesku dobrih 74.000 evrov, zraven pa še nekaj mamljivih obljub.

Toti naj bi denar prejemal predvsem od dveh drugih ligurskih mogočnežev. V priporu je zato končal tudi Aldo Spinelli, koncesionar različnih pristaniških terminalov v Genovi. Neposredno v zapor pa so karabinjerji odpeljali Emilia Signorinija, nekdanjega predsednika pristaniške uprave zahodne Ligurije, zdaj pa generalnega direktorja energetskega podjetja Iren.

Preiskava pa ima tudi svoj protimafijski rep. Vodjo njegovega deželnega kabineta Mattea Cozzanija namreč sumijo korupcije, saj naj bi glasove za vladajočo koalicijo lovil s pomočjo Cose nostre.

Gre tudi za hud udarec za stranko Naprej, Italija Antonia Tajanija, ki na evropskih volitvah nastopa skupaj s Totijevo formacijo Noi moderati.