Vhod v eno izmed stavb slovaške javne televizije RTVS. Foto: EPA
Vhod v eno izmed stavb slovaške javne televizije RTVS. Foto: EPA

Vlada premierja Roberta Fica je potrdila sporni zakonski predlog, ki ga je predlagala ministrica za kulturo Martina Šimkovičova. Med spremembami je preimenovanje RTVS-ja v Slovaško televizijo in radio (STVR). Generalnega direktorja bi volil devetčlanski svet, pri čemer bi štiri člane imenovalo ministrstvo za kulturo, pet pa parlament. Končno odločitev bo sprejel parlament, to naj bi se po pričakovanjih zgodilo v prihodnjih tednih. V njem imajo večino tri vladne stranke.

Fico je vodstvo RTVS-ja večkrat kritiziral, da je do njih pristransko, vendar pa generalnega direktorja in njegove ekipe, izvoljene za mandatno obdobje do leta 2027, zaradi veljavne pravne podlage niso mogli odstaviti.

Fico se tako doma kot v tujini spopada s kritikami zaradi odnosa do neodvisnih medijev. Foto: Reuters
Fico se tako doma kot v tujini spopada s kritikami zaradi odnosa do neodvisnih medijev. Foto: Reuters

Machaj: Ogrožena bo notranja svoboda urednikov

V četrtek se je veliko novinarjev na Slovaškem obleklo v črno, da bi tako protestirali proti odločitvi vlade, in opozorilo, da vlada s svojimi zavezniki spodkopava medijsko svobodo in neodvisno novinarstvo. "Vladni načrt predstavlja neupravičeno spremembo, ki je v nasprotju z zakonodajnimi standardi," je po poročanju Guardiana dejal generalni direktor RTVS-ja Luboš Machaj. Dodal je, da "je še posebej zaskrbljen zaradi velikanskih pritiskov in posegov, ki bi lahko vplivali na vsa področja javnega radia in televizije". Izrazil je tudi zaskrbljenost, da bo nova etična komisija "pridobila pravice, ki presegajo njene pristojnosti", in da bo "ogrožena notranja svoboda urednikov RTVS-ja".

"RTVS ne bo državna medijska ustanova, vendar bo pod neposrednim političnim vplivom," je še dejal.

Zaposleni na RTVS-ju pa so objavili videoposnetek, v katerem so poudarili svoj prispevek k slovaški družbi in dejali, da bi novi zakon "lahko postal orodje političnega nadzora nad RTVS-jem za katero koli vlado". "Svobodni in neodvisni mediji bi morali služiti vsem državljanom Slovaške, in ne le ambicijam po oblasti katere koli politične stranke," so dejali. "Želimo še naprej delati svobodno."

Več kot 80.000 ljudi je podpisalo tudi odprto pismo v podporo neodvisnemu RTVS-ju. Poslali so ga Evropski komisiji in Evropskemu parlamentu.

Tudi opozicijski politiki obtožujejo vladno koalicijo, da želi RTVS, ki v javnomnenjskih raziskavah velja za objektivnega in zaupanja vrednega, zamenjati s propagandnim medijem, naklonjenim vladi.