Močno deževje je ohromilo promet v največjem mestu Tanzanije Dar Salaamu. Foto: AP
Močno deževje je ohromilo promet v največjem mestu Tanzanije Dar Salaamu. Foto: AP

Predsednik vlade Kassim Majaliwa je v parlamentu dejal, da je letošnja deževna sezona hujša kot po navadi zaradi el ninja, je poročala Al Džazira.

"Močno deževje, ki so ga spremljali močni vetrovi, poplave in zemeljski plazovi v različnih delih države, je povzročilo veliko škodo," je v parlamentu dejal Majaliwa.

Majaliwa je dejal, da je bila velika škoda zaradi dežja "predvsem posledica degradacije zemljišč", in zanjo okrivil krčenje gozdov, netrajnostne kmetijske prakse, kot je požigalništvo in neregulirana paša živine.

Opozoril je prebivalce nizko ležečih območij, naj se preselijo na višje ležeča območja, okrožne uradnike pa pozval, naj zagotovijo pomoč

Vzhodno Afriko je zajelo močnejše deževno obdobje kot po navadi, o poplavah so poročali tudi v sosednjih Burundiju in Keniji.

Iz Kenije so v ponedeljek poročali o 35 žrtvah zaradi poplav, ki se nadaljujejo po državi. Nekateri deli glavnega mesta Nairobija so še vedno pod vodo, državljane pa so opozorili, naj ostanejo previdni, saj je v prihodnjih dneh napovedano še močnejše deževje po vsej državi. Iz poplavljenega sluma Manthare pri Nairobiju so potegnili več trupel.

V Burundiju je bilo zaradi večmesečnega deževja razseljenih približno 96.000 ljudi, sta sporočili vlada ter Združeni narodi.

Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je ta teden sporočil, da se deževje v Somaliji stopnjuje, od 19. aprila poročajo o poplavah.

Močno deževje je prizadelo tudi Ugando, kjer so reke prestopile bregove, zaradi česar sta umrla dva človeka, več sto vaščanov pa je bilo razseljenih.

V Keniji pričakujejo še močnejše deževje, ki traja že več kot teden dni. Foto: AP
V Keniji pričakujejo še močnejše deževje, ki traja že več kot teden dni. Foto: AP