Rjoju Kobajaši Foto: EPA
Rjoju Kobajaši Foto: EPA

Kobajaši je na Islandiji pod posebnimi pogoji poskrbel za najdaljši skok na smučeh v zgodovini, potem ko je na za posebej za to priložnost zgrajeni letalnici v smučarskem središču Hlidarfjall poletel 291 metrov.

To je sicer 37,5 metra dlje od uradnega svetovnega rekorda, ki ga je pred sedmimi leti postavil Avstrijec Stefan Kraft.

Sorodna novica Kobajaši dobil krila: pristal pri 291 metrih!

Kot so zapisali pri FIS-u, je "dogodek v okviru Japončevega pokrovitelja Red Bull požel ogromno pozornosti", a da 291 m dolg polet "ne predstavlja novega svetovnega rekorda".

"Vsi uradni dogodki v smučarskih skokih in smučarskih poletih temeljijo na pravilih FIS-a za smučarska tekmovanja. Ta pravila zagotavljajo, da tekmovanja v iskanju najboljših tekmovalcev običajno potekajo z dvema serijama pod primerljivimi pogoji za celotno startno listo," so zapisali pri FIS-u.

Tekmovanje v smučarskih poletih mora temeljiti na FIS-ovem certificiranem sistemu za merjenje razdalje in potekati na letalnici, ki jo homologira krovna zveza. Le tako se lahko primerja z drugimi in izpolnjuje pogoje za uradni rekord v smučarskih poletih, so še dodali. Obenem obstaja tudi vrsta predpisov glede materiala, kot so masa kombinezona, njegove dimenzije ter dolžina smuči.

Kobajaši poletel rekordnih 291 m

"Skoki Rjojuja Kobajašija na Islandiji niso potekali v tekmovalnih pogojih in v skladu s predpisi FIS-a. Prikazujejo izjemno športnikovo zmogljivost v zelo posebnih pogojih, vendar jih ni mogoče primerjati s tekmami svetovnega pokala v smučarskih poletih, saj je celoten projekt prilagojen posameznemu športniku," je še zapisala krovna zveza.

Kot so pri Red Bullu v sredo zapisali v sporočilu za javnost, so letalnico v celoti zgradili iz snega. Kobajaši je na njej pred najdaljšim poskusom skočil še 256, 259 in 282 metrov. Ob 291 m dolgem poletu je bil v zraku osem sekund, največjo hitrost pa je dosegel pri 107,5 km/h.