V Leverkusnu še vedno sanjajo o sezoni brez poraza. Eno lovoriko že imajo v vitrini, favoriti pa bodo tudi v finalu Evropske lige in v finalu nemškega pokala. Foto: EPA
V Leverkusnu še vedno sanjajo o sezoni brez poraza. Eno lovoriko že imajo v vitrini, favoriti pa bodo tudi v finalu Evropske lige in v finalu nemškega pokala. Foto: EPA

Nogometaši iz Bergama so v Franciji proti Marseillu prvo tekmo igrali 1:1. Pred domačimi navijači pa so bili precej konkretnejši in se veselili zmage s 3:0, čeprav sta bili ekipi v posesti žoge dokaj enakovredni.

Atalanta je blestela pred domačimi navijači. Foto: EPA
Atalanta je blestela pred domačimi navijači. Foto: EPA

Ademola Lookman je v 30. minuti zadel za vodstvo z 1:0, potem ko je sprožil z roba kazenskega prostora in z nekaj sreče ugnal tekmečevega vratarja.

V 52. minuti je bil Lookman v vlogi podajalca, ko je Matteto Ruggeri podvojil prednost Italijanov in jih tako popeljal na prag uvrstitve v finale. Končni izid je postavil El Bilal Toure v 95. minuti.

Precej bolj napeto je bilo v Leverkusnu. Varovanci Xabija Alonsa so že pred mesecem dni prvič osvojili nemško prvenstvo, dva kroga pred koncem imajo ogromnih 15 točk naskoka pred Bayernom. V finalu nemškega pokala se bodo 25. maja v Berlinu srečali z drugoligašem Kaiserslauternom.

V finalu Evropske lige bo Leverkusen favorit, saj v tej sezoni še ni izgubil, odigral pa je 49 tekem v vseh treh tekmovanjih skupaj. Farmacevti so Pokal Uefa osvojili že leta 1988.

Paredes postavil potek tekme na glavo
Na razprodani BayAreni je vratar Rome Mile Svilar z odličnimi posredovanji preprečil vodstvo Leverkusna v prvem polčasu. Roma ni izvedla niti ene nevarne akcije, a je nepričakovano povedla.

Leandro Paredes je bil dvakrat natančen z bele točke. Foto: EPA
Leandro Paredes je bil dvakrat natančen z bele točke. Foto: EPA

Štiri minute pred odmorom je Angelino z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je Jonathan Tah podrl Sardarja Azmouna. Žoga bi preletela oba, a je branilec Leverkusna naredil veliko napako. Leandro Paredes je z močnim strelom po sredini vrat zatresel mrežo Bayerja, Matej Kovar se je vrgel v levo stran.

Na začetku drugega polčasa so nemški prvaki pritisnili, Xabi Alonso pa je dolgo čakal z menjavami, predvsem nosilca igre Florian Wirtz in Patrik Schick sta zares dolgo čakala na klopi za rezervne igralce.

Leverkusen se je znašel v težavah
V 65. minuti je po predložku z desne strani Adam Hložek žogo odbil z roko. Sodnik Danny Makkelie si je ogledal posnetek ob stranski črti in takoj je še drugič pokazal na belo točko. Paredes je z natančnim strelom z desno nogo poslal Kovarja v napačno smer.

Roma je izničila zaostanek s prve tekme na rimskem Olimpicu, Alonso pa je nato le poslal v igro glavne adute. Schick je vstopil v 74. minuti, nato pa devet minut pred koncem še dragulj nemškega nogometa Wirtz.

Josip Stanišić se je nekajkrat izkazal tudi v sredi Bayerna, a se je vodstvo kluba odločilo, da ga posodi Leverkusnu. Foto: EPA
Josip Stanišić se je nekajkrat izkazal tudi v sredi Bayerna, a se je vodstvo kluba odločilo, da ga posodi Leverkusnu. Foto: EPA

Avtogol Mancinija šokiral Romo
Sedem minut pred koncem je Alejandro Grimaldo izvedel kot z desne strani, žogo je poslal na daljšo vratnico. Svilar in rezervist Chris Smalling sta trčila, na daljši vratnici pa se je žoga od ramena Gianluce Mancinija odbila v mrežo Rimljanov.

Joker Stanišić podaljšal niz neporaženosti Bayerja
Roma je morala v sedmih minutah sodnikovega dodatka vse moči usmeriti v napad, Bayer pa se ni branil, saj je želel ohraniti sanjski niz brez poraza. V 97. minuti je Josip Stanišić, ki ga je poleti posodil Bayern, z desne strani prodrl v kazenski prostor in z levo nogo izenačil na 2:2.

Fiorentina in Olympiakos finalista Konferenčne lige
Nogometaši Fiorentine in Olympiakosa se bodo 19. maja v Atenah pomerili v finalu Konferenčne lige. Firenčani so že v sredo v polfinalu izločili Brugge s skupnim izidom 4:3, Grki pa so bili s 6:2 boljši od Aston Ville.

30-letni Maročan Ayoub El Kaabi je na dveh tekmah kar petkrat zatresel mrežo Aston Ville. Foto: EPA
30-letni Maročan Ayoub El Kaabi je na dveh tekmah kar petkrat zatresel mrežo Aston Ville. Foto: EPA

Olympiakos je ogromno delo opravil v Birminghamu, kjer je slavil s 4:2. Ko je Ayoub El Kaabi zadel za še povišanje prednosti grške ekipe v 10. minuti, je bilo jasno, da Angleže čaka zelo težka naloga.

Ta je postala nemogoča po tem, ko je isti igralec v 81. minuti podvojil prednost pirejske zasedbe in tako odločil potnika v finale.

Fiorentina je že v sredo na povratni polfinalni tekmi v gosteh z 1:1 remizirala proti Bruggeju in si s skupnim izidom 4:3 zagotovila nastop v finalu.

Prva tekma med tema tekmecema v Firencah se je končala s tesno zmago italijanske ekipe 3:2. Italijani so tako v Belgijo prišli s prednostjo zadetka.


Evropska liga, polfinale, povratni tekmi:
ATALANTA – Marseille 3:0 (1:0) 1:1
Lookman 30., Ruggeri 52., Toure 95.

Atalanta: Musso, de Roon, Hien, Djimsiti, Zappacosta (76./Hateboer), Koopmeiners, Ederson (55./Scalvini), Ruggeri, de Ketelaere (61./Pašalić), Scamacca (55./Mirančuk), Lookman (76./Toure).

Marseille: Pau Lopez, Mbemba (59./Ounahi), Gigot, Balerdi, Clauss (72./Moumbagna), Harit (84./Correa), Kondogbia, Veretout, Merlin (72./Luis Henrique), Ndiaye (59./Sarr), Aubameyang.

Sodnik: Jesus Gil Manzano (Španija)


BAYER LEVERKUSEN – Roma 2:2 (0:1) 2:0
Mancini 83./ag, Stanišić 97.; Paredes 43./11-m, 66./11-m

Leverkusen: Kovar, Tapsoba, Tah, Hincapie, Frimpong (90./Stanišić), Xhaka, Palacios, Grimaldo (90./Kossounou), Adli, Hofmann (81./Wirtz), Hložek (74./Schick).

Roma: Svilar, Spinazzola (21./Zalewski), Ndicka, Mancini, Angelino (81./Smalling), Paredes, Cristante, Pellegrini (81./Abraham), Azmoun (72./Bove), El Shaarawy, Lukaku.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v sredo, 22. maja, v Dublinu.


Konferenčna liga, polfinale, povratni tekmi:
Club Brugge – FIORENTINA 1:1 (1:0) 2:3
Vanaken 20.; Beltran 85.

OLYMPIAKOS – Aston Villa 2:0 (1:0) 4:2
El Kaabi 10., 79.

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo v sredo, 29. maja, v Atenah na stadionu AEK-a.