Foto: BoBo
Foto: BoBo

Posvetovalni referendumi bodo 9. junija, hkrati z volitvami v Evropski parlament. Kot je objavil DVK, bodo posvetovalni referendumi trije, vendar bodo volivci na volišču prejeli štiri glasovnice in odločali o štirih referendumskih vprašanjih. Odlok o referendumu o konoplji namreč določa dve različni referendumski vprašanji, ki bosta na ločenih glasovnicah.

Omenjeni vprašanji se bosta glasili "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?" ter "Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?"

Opozicijski stranki SDS in NSi skušata izvedbo referendumov o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in uporabi konoplje zamakniti z zahtevo za presojo ustavnosti ter s predlogom za začasno zadržanje.

SDS in NSi menita, da gre pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja za kršitev ustave v členu, ki govori o nedotakljivosti življenja, pri uporabi konoplje pa naj bi šlo za postopkovne napake, ki naj bi jih storili predlagatelji referendumov.

Kot je poročal Radio Slovenija, pravni strokovnjaki menijo, da ustavno sodišče predlagateljem ustavne presoje ne more prisluhniti, saj lahko odloča samo o neustavnosti odloka. Ko gre za vsebino, pa lahko odloča samo takrat, ko gre za zakonodajni referendum.

Prva seja ustavnega sodišča na to temo pa bo 9. maja.

Začeli so teči roki za izvedbo treh posvetovalnih referendumov