Zoran Janković. Četrtič za ljubljanskega župana. Foto: BoBo
Zoran Janković. Četrtič za ljubljanskega župana. Foto: BoBo

Ne morem sprejeti, da samo sprejemamo odločitve EU-ja, da nekatere države postanemo poskusni zajci za EU. Ko sam sebe izdaš, si prazen človek, verjamem v to družbo in najlepše mesto na svetu.

Zoran Janković
Zoran Janković, Jože Ciuha
Zoran Janković je Jožetu Ciuhi predal nagrado častnega občana mesta Ljubljane. Foto: BoBo
Janković bi še naprej županoval

Po seji je Janković v izjavi novinarjem potrdil, da odločitev še ni dokončna. "To je moja želja, je tisto delovno mesto, kjer uživam in imam najboljše sodelavce in sodelavke, Ljubljančani so prijazni. Zelo jasno sem povedal, čakam, kaj se bo zgodilo," je dejal in dodal, da mu ustrezajo samo izvršne funkcije.

Odločitev odvisna od razmer v politiki
"Po dogovoru s sodelavci v mestni občini in v stranki se bom dokončno odločil, ampak moja prva želja je kandidirati za župana Ljubljane." Janković ni povedal, kdaj se bo dokončno odločil. Potrdil pa je, da bo njegova odločitev odvisna tudi od razmer v državni politiki.

Požrl je lastne besede
S tem je sicer sam zanikal lastne besede, da bo dokončno odločitev o kandidaturi za župana prestolnice sporočil javnosti na dan zmage.

Na začetku slavnostne seje mestnega sveta, ki se je končala malo pred 14. uro s pesmijo Hej, brigade, je Janković namreč govoril drugače:

"Nihče ni pomislil, da sledim svoji viziji in idealom. Dovolj sem star, da to povem. Udejanjamo idejo – najlepše mesto na svetu –, kar Ljubljana je. Lahko je tudi družba v Sloveniji najboljša družba na svetu, nihče me ne bo prepričal, da so v drugih državah pametnejši ali sposobnejši. Le poenotiti se moramo," je utemeljeval odločitev o kandidaturi in dodal: "Ne bom lagal ljudem, če mi ne bo uspelo."

O razlogih za kandidaturo za predsednika PS-ja
Janković je v slavnostnem govoru pojasnil, da na kongresu PS-ja ni kandidiral, kot zatrjujejo njegovi politični nasprotniki, zaradi svojega ega ali zato, ker bi reševal družinski proračun ali da bi imel lažjo situacijo pri policijskih preiskavah.

Ponovil je tudi, da sta bila razloga za kandidaturo za predsednika PS-ja gospodarski program vlade, ki bi ga bilo treba dopolniti, in slaba banka, ki je po njegovem mnenju največja zloraba slovenskega gospodarstva.

Ko sam sebe izdaš, si prazen človek
"Ne morem sprejeti, da samo sprejemamo odločitve EU-ja, da nekatere države postanemo poskusni zajci za EU. Ko sam sebe izdaš, si prazen človek, verjamem v to družbo in najlepše mesto na svetu," je dejal Janković v slavnostnem govoru.

Kaj bo vse naredil?
Napovedal je dokončanje projektov Kolezije, Ilirije, izrazil upanje, da bodo končali prostore v Cukrarni. Pohvalil je vse direktorje ljubljanskih javnih podjetij - z izjemo TeTola -, ki so prvič po letu 1994 poslovala brez izgub. Tudi celotni MOL je po njegovih besedah poslovno leto končal z devetimi odstotki več prihodkov kot odhodkov. Pozitivni so bili tudi vsi zavodi na področju kulture.

Zahvala 12.000 sodelavcem
Janković se je zahvalil 12.000 sodelavcem, ki so svoje delo po njegovem mnenju opravili izvrstno, saj so končali ali še delajo pri 179 projektih. Končani so bili projekti kanalizacije na Rakovi Jelši, v Polju, končali so šest cest, odprli vodovod na Ravnem Brdu, odprli nova vrtca v Šentvidu in na Litijski cesti.

Ljubljana edina dvakrat nagrajena v EU-ju
"Bili smo edina občina v Sloveniji, ki je povečala število turistov za 11 odstotkov; v tem letu pa do zdaj že za devet odstotkov, samo Ljubljana je od vseh prestolnic v EU-ju kar dvakrat prejela nagrado za mobilnost," je uspehe našteval Janković in dodal: "Zaradi Ljubljančank in Ljubljančanov je Ljubljana najlepše mesto na svetu."

Bavcon in Ciuha
Nekdanji predsednik sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin Ljubo Bavcon ter slikar Jože Ciuha sta prejela naziva častni meščan Ljubljane, ki ju bo ljubljanska občina podelila ob mestnem prazniku.

Državnozborske volitve ne vplivajo na lokalne
Janković, ki je po kongresu PS-ja spet prevzel vodenje stranke, je na začetku meseca dejal, da morebitne predčasne volitve junija ne bodo vplivale na njegovo odločitev o tem, ali bo kandidiral za župana Ljubljane ali ne.

Četrtič v tekmo za ljubljanskega župana
Če se bo odločil za kandidaturo, bo Janković za ljubljanskega župana kandidiral četrtič. Prvič je na županskih volitvah zmagal leta 2006, za župana pa je bil ponovno izvoljen leta 2010, ko je že v prvem krogu dobil slabih 65 odstotkov glasov. Decembra 2011 je bil izvoljen za poslanca v DZ-ju in je moral zapustiti županski stolček, marca 2012 pa je bil za župana ponovno izvoljen na nadomestnih volitvah.

Izzivalec bo Damjan Damjanović
Da želi na jesenskih lokalnih volitvah kandidirati za ljubljanskega župana, je do zdaj napovedal direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanović.

Poleg nagrad tudi plakete
Na današnji slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta bo občina poleg nazivov častni meščan podelila še letošnje nagrade in plakete glavnega mesta Ljubljana.

Ljubljana svoj mestni praznik - dan svobode in miru - praznuje v spomin na 9. maj 1945, ko je bila s sirenami z Ljubljanskega gradu naznanjena svoboda. "Ljubljana, mesto heroj, je s partizansko vojsko pregnala okupatorja in premagala žico, ki je grozeče obdajala Ljubljano in v letih vojne omejevala življenje Ljubljančank in Ljubljančanov," je zapisano na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Srečanje borcev
Sicer pa bo v počastitev dneva zmage nad fašizmom leta 1945 danes v Braslovčah srečanje borcev in udeležencev NOB-ja, slavnostna govornica bo poslanka SD-ja Ljubica Jelušič. Tradicionalno spominsko slovesnost ob dnevu zmage organizira tudi Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z ruskim veleposlaništvom in mestno organizacijo združenja borcev za vrednote NOB-ja. Prireditev ob tem dnevu in dnevu Evrope organizira tudi Mestna občina Velenje.

Ne morem sprejeti, da samo sprejemamo odločitve EU-ja, da nekatere države postanemo poskusni zajci za EU. Ko sam sebe izdaš, si prazen človek, verjamem v to družbo in najlepše mesto na svetu.

Zoran Janković
Janković bi še naprej županoval