Župnik Marjan Pučko v cerkvi sv. Lenarta v Slovenskih Goricah. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Župnik Marjan Pučko v cerkvi sv. Lenarta v Slovenskih Goricah. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

"Župnik ni na župniji zaradi samega sebe, ampak zato, da župnijo in s tem tudi duhovno življenje približa ljudem. Kar nekaj župnij sem zamenjal in s tem spremljal razne župnike, pastoralne pristope, načine kako se približati ljudem. Hkrati pa spoznaval te odnose, ki so jih te župnije tvorile, ta občestva skupnosti. Tudi v Lenartu sem vsega skupaj 10 let, 4 leta kot župnik in hvaležen sem, da sem lahko ob predhodniku spoznal župnijo in spoznaval njegov način delovanja," je povedal naš gost župnik Marjan Pučko iz Župnije sv. Lenarta v Slovenskih goricah in dodal, na nikogar ne moreš kopirati.

Kaj je bilo poglavitno za odločitev za duhovniški poklic?
"Pričevanje in izkušnja živeti z drugimi duhovniki, je bilo poglavitno za odločitev za duhovniški poklic. Polnost vsakega poklica se mi zdi pomembno za vse nas. Tudi jaz govorim mlajšim, naj se odločijo za poklic, kjer bodo čutili, da so tudi poklicani, ker potem ne bo problem nobena preizkušnja, težava, nočna ura. Vsak od nas rabi zaposlitev, da se čuti, da je koristen sam sebi in pa tudi družbi v kateri živi."

Naš gost pravi, da je duhovnost del nas, pa če hočemo ali nočemo. "So stvari kje tudi znanost reče, da je to božji prst in to je ključno, kar moramo tudi v teh naših odnosih iskati in dopuščati prostor za duhovnost."

Največji izziv duhovniškega poklica?
"Živimo v svetu, kjer lahko vsako stvar vidimo, lahko vse na daljavo opazimo, lahko nekako definiramo in smo postali avdiovizualna bitja. Greš recimo na google in raziščeš. Boga pa ne moreš videti, Boga lahko izkusiš preko srca, duše, preko načina življenja. Preko teh odnosov, ki jih gradiš. Vera je odnos, ni neka enačba, ki bi se jo naučil in živel. Zaradi tega je vera postala nekoliko težavna ali pa izziv. Današnji odnosi so veliko bolj površinski kot so bili nekdaj. Tudi ljubezen, če vprašamo starejše, je bila nekdaj dosti bolj trdni temelj, kot je danes. Tudi zaradi hitrega tempa življenja in vsega skupaj, nas te stvari na nek način prehitevajo. Da se v stvari ne poglobimo, da jih ne doživimo v polnosti."

Notranjost cerkve sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Notranjost cerkve sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Izzivi iz realnega življenja?
"Ne gre se samo za vprašanje vere, koliko molim, verujem v Boga, ali v posmrtno življenje… Ali ljubim sočloveka samo takrat, ko ga potrebujem, ko mi prinaša korist? Ko pa mi ne prinaša koristi, pa tako kot na Facebooku ga dam na ignore? Češ, dokler si mi koristen si v krogu mojih prijateljev, ko pa nisi več koristen, pa si lahko tudi v sosednjem stanovanju, pa naju zid ločuje. Ti izzivi iz naših realnih življenj danes, se poznajo tudi na področju vere."

21. aprila bo 61. svetovni molitveni dan za duhovne poklice
"Glede na to, da so današnja bogoslovja bolj prazna, ne pomeni, da se ne moli za duhovne poklice. In predvsem pri molitvi za duhovne poklice jaz vedno pri maši poudarjam, da je treba molit za nove duhovne poklice in za svetosti že nas poklicanih. Ker nekdo, da je postal duhovnik s posvečenjem, niso vse stvari rešene. Tudi odločitev za duhovniški poklic ..., tudi sam pri sebi vedno rečem, da se vsak dan posebej moram odločit in živet svoje duhovništvo, tako kot družinski oče in mama in to je tista vsakodnevna odločitev, ki je v tvojem srcu in v tvoji poklicanosti. Si pa vsi želimo, da bi bilo duhovnih poklicev več."

"Bog je ljubezen in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem." (1 Jn 4,16)
"Izziv duhovniškega poklica in duhovniškega življenja vidim v tem, da tudi, če je nekdo bil preizkušan na kateri koli področjih, ali pa je v kateri zgodbi padel, da v njem prvo vidim dobro. In isto je z ljubeznijo, da v njem vidim to ljubezen, to stvariteljsko božjo ljubezen, ki je ob rojstvu vsakega izmed nas položena v naše srce, našo dušo. Mi pa tekom življenja to ljubezen ograjujemo z načinom našega življenja in kdaj pa kdaj stvar tudi tako ogradimo ali pa jo izmaličimo, da človek nehote začne verjeti, da je kontra stvar ljubezen, ne pa tisto, kar je prava ljubezen. Moje novomašno geslo mi je vedno kot izziv, kot spodbuda: videti v človeku dobro, videti luč," še pove župnik Marjan Pučko.

Tone Petelinšek, Jasmina Bauman in župnik Marjan Pučko vabimo k poslušanju celotne verske oddaje Iz roda v rod, TUKAJ.