Kiti so nasedli v zalivu Geographe v zvezni državi Zahodna Avstralija okoli 240 kilometrov južno od mesta Perth in v bližini turističnega letovišča Dunsborough. Kot je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za biotsko raznovrstnost, ohranjanje in zanimivosti zahodne Avstralije, so na 500 metrov dolgem obalnem pasu nasedli štirje tropi z okoli 160 mrkih pliskavk.

Na podlagi izkušenj ob podobnih dogodkih v preteklosti je treba poseči po uspavanju kot najbolj humani rešitvi za nasedle kite, je še pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva. A tokrat se presenetljivo ni bilo treba zateči k skrajnemu ukrepu, saj se je večina kitov ob pomoči prostovoljcev vrnila v morje.

Znanstveniki še ne znajo popolnoma pojasniti, zakaj kiti množično nasedejo. Foto: Reuters
Znanstveniki še ne znajo popolnoma pojasniti, zakaj kiti množično nasedejo. Foto: Reuters

Ian Wiese iz skupine za ohranjanje kitov Geographe Marine Research je povedal, da je bilo na prizorišču več kot sto prostovoljcev, ki so pomagali nasedlim kitom. "Poskušali so jih potolažiti in se prepričati, da so imeli glave zunaj vode, da so lahko dihali. In potem so po kakšni uri nenadoma tisti, ki so bili v vodi in so bili še živi, odplavali v morje," je pojasnil Wiese in vrnitev kitov v morje označil za neverjeten razplet.

Wiese je dejal, da je bil to zanj tretji tak množični primer nasedlih kitov, na katerega se je odzval, in da je bil tokrat rezultat daleč najboljši. "Danes je bila to zelo dobra zgodba, saj se to običajno konča s sto kiti, ki nasedejo na obali, od katerih jih rešimo pet ali šest," je dejal Wiese, a ob tem opozoril, da nevarnosti še ni konec.

"Lahko se odločijo, da se vrnejo na obalo nekje na drugi bližnji plaži ali kaj podobnega, kar se pogosto zgodi, vendar upamo, da se to ne bo zgodilo," je dodal Wiese.

Julija lani je več kot 50 kitov mrkih pliskavk poginilo, potem ko so nasedli na oddaljeni plaži v Zahodni Avstraliji. Največji tak dogodek v tej avstralski zvezni državi se je zgodil leta 1996, ko je na obalo nasedlo 320 mrkih pliskavk.

Mrke pliskavke so znane po tesni medsebojni povezanosti, zato ko ena izmed njih zaide v težave in nasede, ji druge pogosto sledijo.