Recept vsebuje 19 sestavin, med njimi ječmen, dimljen tofu, čebulo, krompir, korenček, peteršiljevo korenino, pastinak, fižol, čičeriko, suhe hruške, paradižnikovo mezgo, orehe, olivno olje, česen, sol in nekatere začimbe. Foto: BIC Ljubljana
Recept vsebuje 19 sestavin, med njimi ječmen, dimljen tofu, čebulo, krompir, korenček, peteršiljevo korenino, pastinak, fižol, čičeriko, suhe hruške, paradižnikovo mezgo, orehe, olivno olje, česen, sol in nekatere začimbe. Foto: BIC Ljubljana

Ameriška vesoljska agencija Nasa je na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge iskala jed slanega okusa z vsaj eno vrsto zelenjave, ki bi jo vključili v prehrano astronavtov. Udeležence je ocenjevala 23-članska komisija, ki so jo sestavljali tudi ameriški kuharski mojstri, zaposleni v Nasinih laboratorijih, in astronavti.

Med deset finalistov se je kot edini evropski šoli uspelo uvrstiti tudi študentom živilstva in prehrane z BIC-a Ljubljana. Ekipa, v kateri so bili študenta živilstva in prehrane Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka, je za polfinalno tekmovanje pripravila ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Pri tem so navdih črpali iz tradicionalne jedi v Sloveniji, ričeta. Da so izhajali iz tradicije, je številne navdušilo, so zapisali v sporočilu za javnost.

V Johnson Space Centru v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas, kjer so imeli dve uri časa za kuhanje in dve uri za zagovor, so bili edini neameriški predstavniki izjemno uspešni – slovenski študenti so se namreč uvrstili na odlično tretje mesto. Premagala sta jih samo teksaška in arkansaška ekipa.

Sorodna novica Bodo Nasini astronavti v vesolju zajtrkovali slovenski ješprenj s suhimi hruškami, orehi in tofujem?

"Tekmovanje je bilo sproščeno, veliko bolj, kot smo mislili, da bo. Vsi so bili zelo navdušeni nad tem, da prihajamo iz tujine, da smo Slovenci. Bili smo prava eksotika in prvi Neameričani v vseh Nasa Hunch tekmovanjih na splošno," so prve vtise strnili slovenski tekmovalci, ki so si nadeli ime Space Culi-nutri Crew, in dodali, da je bilo organizatorjem in obiskovalcem všeč, da je bilo zaradi njihove udeležbe tekmovanje mednarodno.

Kako priti do surovin za jed, je bil pravi izziv

Pred tekmovanjem so imeli nekaj izzivov z dostopom do živil za astronavtski zajtrk, saj je ameriška carinska zakonodaja zelo stroga – na letalo niso smeli vzeti skoraj nobenega živila.
"Pred tekmovanjem smo se odpravili v trgovine, kjer smo iskali čim bolj podobne sestavine, s katerimi smo astronavtski zajtrk pripravili doma," so povedali in dodali, da recept vsebuje 19 sestavin, največji izziv pa je bilo najti dimljen tofu, ki ga v Houstonu ne poznajo, nikjer ga ni bilo mogoče kupiti.

Del Slovenije gre vseeno v vesolje. Foto: BIC Ljubljana
Del Slovenije gre vseeno v vesolje. Foto: BIC Ljubljana

"Neuspešno smo preiskali 10 trgovin in restavracij. Ni nam preostalo drugega, kot da kupimo navaden čvrst tofu. Odšli smo na kosilo v restavracijo z žarom, tam pa smo jih tudi prosili, ali nam ga lahko predimijo. In so nam ga z veseljem," so še delili izkušnjo o svojem podvigu. Kar nekaj težav so sicer imeli tudi z nabavo peteršiljeve korenine – na srečo jih je na tekmovanju spremljala slovenska častna konzulka Sandra Wilkens, ki jih je hitro usmerila na primeren kraj. Suhe hruške so odbrali iz embalaže mešanega suhega sadja.

Med zagovorom so sicer morali pokazati tudi, kako bi v recept vključili prehranske omejitve astronavtov. "Poleg določenega energijskega vnosa smo morali biti pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredotočena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi in ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikrogravitacijskem okolju," so pojasnili tretjeuvrščeni in dodali, da med drugim niso smeli uporabiti surovega mesa, morskih sadežev, jajc in alkohola, tudi krušni izdelki niso bili priporočeni.

Čeprav njihova jed ni zmagala in tako ni končala na jedilniku Nasinih astronavtov, bodo Slovenijo vseeno ponesli v vesolje. "Po tekmovanju so nam prinesli vrata omaric za vesoljsko ladjo, nanje smo se s ponosom podpisali z imeni in kot ekipa BIC-a Ljubljana. Te omarice gredo skupaj z vesoljsko ladjo dejansko v vesolje," so še veselo naznanili.