Oblikovalca Aljaž Vesel in Anja Delbello, avtor knjige Simon Chang in Barbara Čeferin, ustanoviteljica Galerije Fotografija, v založništvu katere je izšla nagrajena knjiga. Foto: Slovenski knjižni sejem
Oblikovalca Aljaž Vesel in Anja Delbello, avtor knjige Simon Chang in Barbara Čeferin, ustanoviteljica Galerije Fotografija, v založništvu katere je izšla nagrajena knjiga. Foto: Slovenski knjižni sejem
Sorodna novica Dve oblikovalski nagradi Slovenskega knjižnega sejma za knjigo Pastirji in klavnica

Fotoknjiga Simona Changa Pastirji in klavnica, ki sta jo oblikovala Anja Delbello in Aljaž Vesel iz Studia AA in jo je izdala Galerija Fotografija v Ljubljani, je bila nagrajena tudi na festivalu Belfast Photo Festival 2024. Knjiga, ki vključuje Changove eseje v slovenščini in angleščini, je že prejela nagrado za najlepše oblikovano knjigo za odrasle in nagrado za najlepše oblikovano knjigo na 39. Slovenskem knjižnem sejmu 2023. Bila je tudi v ožjem izboru za oblikovalsko nagrado brumen 2024. Knjigo je natisnila tiskarna Medium iz Žirovnice, knjigotisk na naslovnici je delo tipoRenesanse, vezava pa knjigoveštva Maruji. Pri oblikovanju je sodeloval tudi David Molina Gadea.

Nagrajena knjiga Pastirji in klavnica Simona Changa. Foto: Matjaž Rušt in Katja Goljat
Nagrajena knjiga Pastirji in klavnica Simona Changa. Foto: Matjaž Rušt in Katja Goljat

Skrite rane kurdskega naroda, kot so se razodele na dveh lokacijah
Kurdistan je bil v preteklih letih pogosto središče fotografskega novinarskega poročanja. Avtonomna regija, ki se razteza na severu Iraka, Sirije, Turčije in Irana, je bila od leta 2014 dalje podvržena nasilju islamskih radikalnih skupin, toda na točki, kjer so mnogi fotografi usmerili svoj objektiv proti samemu konfliktu, so Changa bolj zanimale manj očitne skrite rane naroda.

Sorodna novica Simon Chang: "V primerjavi s psihiatrično bolnišnico se bitke v klavnici hitro končajo"

Južni Kurdistan, avtonomno regijo na severnem delu Iraka, je obiskal dvakrat, leta 2018 in 2019. Svoj štirideseti rojstni dan je preživel v psihiatrični bolnišnici Hovler v Erbilu, glavnem mestu iraškega Kurdistana. V svoj objektiv je ujel praznovanje novega leta nowruz, ko se 13. marca z baklami v rokah, pa tudi puškami, Kurdi od vsepovsod množično povzpnejo na goro nad mestom Akre, kjer slavijo prihod pomladi. Fotograf je svoja srečanja dokumentiral s fotografijami in eseji ter tako omogočil bralcu, da se potopi v zgodbe o kurdskem ljudstvu in vsaj za trenutek ugleda njihova neverjetna življenja, so o knjigi zapisali v Galeriji Fotografija.

"V primerjavi s psihiatrično bolnišnico se bitke v klavnici hitro končajo"
Čudovita pokrajina ter "izjemno prijazni in gostoljubni ljudje", ki očitno v sebi nosijo demone, morda nezavedne, morda pa so ravno zaradi njih preživeli vse te morije, je Kurde v intervjuju za MMC pred časom opisal Cheng. Po drugi strani pa so v moški psihiatrični bolnišnici Havler z bolniki ravnali "bolj nehumano kot z živalmi v klavnici", je dejal Chang. "Ko sem to videl, sem vedel, da je to zgodba, ki jo želim povedati. Plasti je več. Morda se psihiatrična bolnišnica in klavnica ravno zdajle odvijata tam zunaj, kjer se še vedno pobijajo. Samo poglejmo si Armenijo in Azerbajdžan, to je še ena klavnica. Jezidi še vedno ne morejo nazaj domov."

Chang je priznal, da je moral v psihiatrični bolnišnici, kjer se je z bolniki predvsem veliko pogovarjal in jim stregel vodo, večkrat preseči samega sebe. "Vedel sem, da ne smem gledati skozi svoje oči," je pripovedoval. Kot je bilo pri fotografiji umivanja golega moškega. Le dva tuša za 30 ali nekaj več bolnikov. Glavni negovalec, ki jim je po prhanju s kupa podeljeval trenirke, je tiste predolge na njihovih nogah kar odrezal. Ali pa čas obroka, kjer moški jé z vlažnih in mokrih tal iz treh posodic z razsutimi riževimi zrnci. Pa tipajoča roka za cigareto po mokrih tleh izza rešetk, pred katero stoji negibni negovalec.

Simon Chang na razstavi Pastirji in klavnica, nastali v Kurdistanu, leta 2020. Foto: Tina Deu
Simon Chang na razstavi Pastirji in klavnica, nastali v Kurdistanu, leta 2020. Foto: Tina Deu

Tajvanski fotoreporter, ki več kot desetletje živi in dela v Sloveniji
Chang se je rodil leta 1978 v Tajpeju na Tajvanu. Kot dokumentarni fotograf živi in dela v Evropi od leta 2003. Kmalu po tem, ko je diplomiral na oddelku za komunikacijsko umetnost na univerzi Fu-Jen Catholic University v Tajpeju, se je preselil v Prago na Češkem ter leta 2004 nadaljeval študij na praški akademiji FAMU. Od leta 2010 živi v Ljubljani.

Chang je prejemnik številnih nagrad Slovenia Press Photo v kategoriji najboljša zgodba (ljudje/šport) v letih 2011, 2012 in 2015. Prejel je nagrado kaoshuing in dvakrat nagrado golden Tripod, dve izmed najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost in založništvo v Tajvanu (2011, 2018 in 2020). Njegova dela so bila razstavljena v muzejih in galerijah v Evropi in Aziji.

Simon Chang