Približno polovica od 50 tisoč ljudi, ki vsako leto obiščejo gostujočo razstavo World Press Photo v Madžarskem narodnem muzeju v Budimpešti, je dijakov in študentov, tisti pod 18 let zdaj ne morejo videti nobenih fotografij, niti tistih, ki jih ministrstvo ni opredelilo kot sporne. Foto: EPA
Približno polovica od 50 tisoč ljudi, ki vsako leto obiščejo gostujočo razstavo World Press Photo v Madžarskem narodnem muzeju v Budimpešti, je dijakov in študentov, tisti pod 18 let zdaj ne morejo videti nobenih fotografij, niti tistih, ki jih ministrstvo ni opredelilo kot sporne. Foto: EPA
Sorodna novica Madžarska zaradi "LGBTQ+ vsebin" mladoletnim prepovedala ogled razstave World Press Photo

Madžarska vlada je prejšnji teden presodila, da pet fotografij, ki so bile v Madžarskem narodnem muzeju razstavljene v okviru vsakoletne razstave nagrajenih del tekmovanja World Press Photo, krši zakon, ki mladoletnim prepoveduje dostop do vsebin, ki tematizirajo (ali "promovirajo") homoseksualnost ali transspolnost v medijih, vključno s filmi, televizijo, oglasi in književnostjo.

Šlo je za serijo fotografij Home for the Golden Gays (Dom za zlate geje), ki jo je fotografinja Hannah Reyes Morales posnela za The New York Times. V njej je dokumentirala upokojensko skupnost priletnih Filipincev iz skupnosti LGBTQ+, ki živijo skupaj in skrbijo drug za drugega v zrelih letih. Da lahko finančno preživijo, občasno uprizarjajo šove in lepotna tekmovanja. Na nekaterih fotografijah so zato priletni ljudje z ličili ali pa v dragu.

Po javni polemiki, ki se je sprožila po vlogi pritožbe na ministrstvo, je muzej na svoji spletni strani in na vhodu na razstavo objavil obvestilo, da je ogled razstave mladoletnim prepovedan. Na očitke, da bi moral storiti več, se je direktor muzeja László L. Simon branil, da v skladu z madžarsko zakonodajo od obiskovalcev ne sme zahtevati predložitve osebnega dokumenta.

Danes je sledila še razrešitev direktorja, ki je svoj petletni mandat na čelu ustanove začel leta 2021. Kot razlog za razrešitev minister za kulturo in inovacijo Janos Csak navaja Simonovo neupoštevanje zakona ter "postopanje, zaradi katerega njegovo vodenje muzeja ni več mogoče".

Ena iz fotografij v seriji Dom za zlate geje. Hannah Reyes Morales je ob izbruhu polemike posredovala svojo izjavo, v kateri svoje portretirance opiše kot
Ena iz fotografij v seriji Dom za zlate geje. Hannah Reyes Morales je ob izbruhu polemike posredovala svojo izjavo, v kateri svoje portretirance opiše kot "ikone in vzornike" v filipinski skupnosti LGBTQ+, ki pa, kot je posebej poudarila, "niso nevarni ali škodljivi". Foto: TV Slovenija/Hannah Reyes Morales

Odstavljeni direktor se s svojo razrešitvijo ne strinja
Laszlo L. Simon, ki je član vladajoče madžarske stranke Fidesz (in je bil nekoč državni sekretar na ministrstvu za kulturo), je v objavi na Facebooku poudaril, da ni poskušal namerno kršiti zakona o "varstvu otrok", ki je v veljavi od leta 2021.

"Seznanjen sem z odločitvijo, ne morem pa je sprejeti," je zapisal Simon. "Kot oče štirih otrok in dedek ostro zavračam idejo, da bi morali biti otroci zavarovani pred menoj ali pred ustanovo, ki jo vodim."

V ločeni objavi prejšnji teden se je Simon še (ironično) zahvalil poslanki Dori Duro za publiciteto in priložil fotografije dolgih vrst ljudi, ki čakajo pred muzejem. Dora Duro je namreč po obisku razstave, nad katero je bila po lastnih besedah "zgrožena", vložila pritožbo na ministrstvo.

Po argumentaciji vlade, ki jo vodi premier Viktor Orbán, naj bi zakon otroke varoval pred nečim, kar imenujejo "spolna propaganda". V EU-ju je zakon leta 2021 sprožil burne odzive; predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je opisala kot "sramotnega". Evropska komisija je sprožila tudi pravni postopek proti Madžarski zaradi kršenja temeljnih pravic oseb LGBTIQ.