"S 13 filmi v 40 letih si je Peter Weir zagotovil svoje mesto na nebu velikih režiserjev sodobne kinematografije," je v sporočilu za javnost poudaril direktor beneškega filmskega festivala Alberto Barbera. Foto: EPA

Beneški filmski festival, ki bo letos potekal od 28. avgusta do 7. septembra, je razkril prve podrobnosti festivala. Znana sta prejemnik zlatega leva za življenjsko delo in pa predsednica žirije, ki bo ob koncu festivala na Lidu podelila zlatega leva poleg drugih filmskih nagrad. Lani je zlatega leva v Benetkah prejela satirična različica Frankensteina za 21. stoletje Nesrečna bitja v režiji Yorgosa Lanthimosa. Žirijo beneškega filmskega festivala je lani vodil ameriški režiser Damien Chazelle, najbolj znan po z oskarjem nagrajeni Deželi La La.

Isabelle Huppert, vodja žirije letošnjega beneškega filmskega festivala. Imena drugih članov žirije bodo objavljena v prihodnjih tednih. Žirijo je lani vodil ameriški režiser Damien Chazelle, najbolj znan po z oskarjem nagrajeni Deželi La La.  Foto: EPA
Isabelle Huppert, vodja žirije letošnjega beneškega filmskega festivala. Imena drugih članov žirije bodo objavljena v prihodnjih tednih. Žirijo je lani vodil ameriški režiser Damien Chazelle, najbolj znan po z oskarjem nagrajeni Deželi La La. Foto: EPA

Predsednica žirije bo ikonična francoska igralka Isabelle Huppert
"S festivalom imava dolgo in lepo zgodovino," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v odzivu na imenovanje povedala novoimenovana predsednica žirije Isabelle Huppert, ki je v Benetkah že dvakrat prejela nagrado za najboljšo igralko, in sicer za vlogo v filmu Ženska zadeva (Une affaire de femmes) iz leta 1988 in Slovesnost (La Ceremonie) z letnico 1995. "Postati privilegiran gledalec je čast. Bolj kot kdaj prej je kino obljuba. Obljuba pobega, presenečenja, dobrega pogleda na svet, združenega v razlikah naših okusov in idej," je še povedala 71-letna igralka.

"Isabelle Huppert je izjemna igralka, zahtevna, radovedna in zelo radodarna,“ je izjavil Alberto Barbera, direktor beneškega filmskega festivala. "Bila je muza številnih velikih filmskih ustvarjalcev in nikoli se ni izognila povabilu mladih ali manj znanih režiserjev, ki so v njej videli idealno interpretko svojih zgodb. Njena izjemna pripravljenost, da se nenehno izpostavlja, kar je znak njene izjemne inteligence, skupaj z njeno sposobnostjo, da na film gleda onkraj geografskih in mentalnih meja, jo naredi za idealno predsednico žirije na festivalu, odprtem za ves svet, kot je beneški filmski festival. Zelo smo ji hvaležni, da je sprejela ta položaj, zavedajoč se številnih obveznosti na filmskem in gledališkem področju, ki jo čakajo v prihodnjih mesecih.

Peter Weir na podelitvi lanskih oskarjev, na kateri je prejel častnega oskarja. Foto: Reuters
Peter Weir na podelitvi lanskih oskarjev, na kateri je prejel častnega oskarja. Foto: Reuters

Petru Weiru "mesto na nebu velikih režiserjev sodobne kinematografije"
Odločitev o podelitvi zlatega leva za življenjsko delo 79-letnemu Petru Weiru je sprejel upravni odbor beneškega festivala na predlog direktorja Barbere. "S 13 filmi v 40 letih si je Peter Weir zagotovil svoje mesto na nebu velikih režiserjev sodobne kinematografije," je v sporočilu za javnost poudaril Barbera. Kot je še dodal, Weir v svojih filmih združuje razmišljanja o osebnih temah in potrebo po doseganju čim širšega občinstva.

Fotografija iz enega prepoznavnejših Weirovih filmov Gospodar in bojevnik. Foto: EPA
Fotografija iz enega prepoznavnejših Weirovih filmov Gospodar in bojevnik. Foto: EPA

"Kljub raznolikosti tem, ki jih obravnava, v njegovem drznem, strogem in spektakularnem filmskem opusu ni težko odkriti stalnice: senzibilnosti, ki mu omogoča obravnavo zelo aktualnih tem, kot je fascinacija nad naravo in njenimi skrivnostmi, kriza odraslih v potrošniških družbah, težave pri izobraževanju mladih o življenju, skušnjava fizične in kulturne izolacije, pa tudi vabljivost pustolovskih impulzov in nagona po uporu (...). S slavljenjem daru za pripovedovanje zgodb in prirojeno romantiko je Weir okrepil svojo vlogo v Hollywoodu, a pri tem obdržal distanco do ameriške filmske industrije," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še sporočil Barbera.

"Beneški mednarodni filmski festival in njegov zlati lev za življenjsko delo sta del folklore naše obrti (...). Da te kot režiserja nagradijo za življenjsko delo, je velika čast," je v odzivu dejal Weir, ki med drugim podpisuje v Benetkah premierno prikazana filma Društvo mrtvih pesnikov in Trumanov šov ter filme Priča, Zelena karta ter Gospodar in bojevnik. Za filmsko ustvarjanje je prejel več nagrad, bil je štirikrat nominiran za najboljšo režijo za oskarja in lani prejel tudi častnega oskarja.