Obtožbe proti Weinsteinu so se začele leta 2017 in sprožile gibanje #MeToo, ki je razkrilo spolne zlorabe na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Harvey Weinstein se je za tem soočil z dvema sodnima procesoma. Enega, v New Yorku, je sodišče razveljavilo. Foto: Reuters
Obtožbe proti Weinsteinu so se začele leta 2017 in sprožile gibanje #MeToo, ki je razkrilo spolne zlorabe na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Harvey Weinstein se je za tem soočil z dvema sodnima procesoma. Enega, v New Yorku, je sodišče razveljavilo. Foto: Reuters
Sorodna novica Weinstein kriv spolnega napada, oproščen pa v najresnejših točkah obtožnice

Primer Harveyja Weinsteina je dosegel nov zaplet, saj je newyorško vrhovno sodišče razveljavilo obsodbo za posilstvo iz leta 2020 na podlagi, da Weinstein ni bil deležen poštenega sojenja, poroča Reuters. Ugotovili so, da so tožilci poklicali priče, katerih očitki niso bili del obtožb proti njemu. V sodbi je navedeno, da to pomeni, da so mu sodili na podlagi preteklega vedenja in ne izključno na podlagi kaznivih dejanj, ki jih je bil obtožen.

Odločilno je bilo napačno pričanje: edina rešitev je novo sojenje
Sodišče je v četrtek sprejelo sodbo s 4 glasovi za in 3 proti, ob tem pa navedlo, da je sodišče sprejelo napačno pričanje o neobtoženih domnevnih predhodnih spolnih dejanjih zoper osebe, ki niso bile tožnice v obravnavanih kaznivih dejanjih. "Dovoljenje nepreverjenih trditev o zgolj slabem vedenju, vendar ne osvetljujejo njegove verodostojnosti v zvezi s kazenskimi obtožbami, je zloraba sodne diskrecije", je po poročanju Reutersa zapisala sodnica Jenny Rivera. "Edina rešitev za odpravo teh hudih krivic je novo sojenje," je zapisala Rivera.

Manhattanski okrožni tožilec Alvin Bragg, čigar predhodnik Cyrus Vance je sprožil postopek, se bo zdaj moral odločiti, ali bo Weinsteinu ponovno sodil. Braggov urad je trenutno sredi kazenskega postopka proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sorodna novica Harvey Weinstein obsojen še na šestnajst let zapora

"Današnja odločitev je velik korak nazaj pri ugotavljanju odgovornosti za spolno nasilje
Neimenovani sodnik, ki je glasoval proti, je po navedbah BBC-ja dejal, da sodišče s to odločitvijo še naprej "onemogoča premike, za katere se preživele žrtve spolnega nasilja borijo v našem sistemu kazenskega pravosodja“. "Današnja odločitev je velik korak nazaj pri ugotavljanju odgovornosti za spolno nasilje,“ je za Reuters dejal Douglas Wigdor, odvetnik, ki je zastopal osem Weinsteinovih obtožencev. "Žrtve bodo morale prestati še eno sojenje.

Obtožbe proti Weinsteinu so se začele leta 2017 in sprožile gibanje #JazTudi (#MeToo), ki je razkrilo spolne zlorabe na najvišjih ravneh hollywoodske filmske industrije in širše. Harvey Weinstein se je za tem soočil z dvema sodnima procesoma. V New Yorku, kjer je bil leta 2020 zaradi posilstva dveh žensk obtožen za 23 let zaporne kazni, in v Kaliforniji, kjer je bil lani zaradi posilstva ženske v hotelu na Beverly Hillsu obsojen na 16 let zapora. Newyorška obsodba je zdaj razveljavljena, a Weinstein zaradi tožbe v Kaliforniji ostaja v zaporu.