Boris Pahor meni, da Ljubljana vse od generala Maistra ni pokazala primernega odnosa do političnih problemov Primorske. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Boris Pahor meni, da Ljubljana vse od generala Maistra ni pokazala primernega odnosa do političnih problemov Primorske. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel

Boris Pahor je povedal, da pri njegovi zavrnitvi predloga, da bi ga imenovali za častnega meščana slovenske prestolnice ne gre za njegovo presojo dela posamezne mestne oblasti. Gre za politično vlogo prestolnice nasploh, saj Ljubljana v preteklosti do Primorske in njenih vprašanj po njegovem mnenju ni nastopala tako, kot bi od slovenske prestolnice pričakovali. Poudaril je še, da ima v tem v mislih politično nastopanje Ljubljane vse od generala Maistra naprej.

Nominaciji Ane Nuše Kerševan in Janeza Stanovnika
Pahorja je za častnega meščana predlagalo več civilnih združenj, Pahor pa je ob tem sporočil, da ga nihče od predlagateljev niti ni vprašal, ali se s predlogom strinja. O njem je izvedel iz časopisa, ki ga je v roke prijel, ko se je vrnil iz Nemčije. Sicer pa komisija za priznanja na Mestni občini Ljubljana Pahorja sploh ni predlagala v potrditev mestnim svetnikom. To je bil skupaj z uspešnim predlogom za razglasitev Janeza Stanovnika za častnega meščana - o tej nominaciji bodo skupaj z nominacijo nekdanje ljubljanske županje Ane Nuše Kerševan mestni svetniki odločali danes - tudi povod za nov spor v mestni politiki.

Po mnenju Nove Slovenije je namreč občinska komisija za priznanja s svojo odločitvijo za Stanovnika ponovno poskrbela za razdvajanje slovenskega naroda. V tej nominaciji namreč Nova Slovenija tako kot v odločitvi za Titovo cesto vidi še en nerazumljiv korak v smeri poveličevanja simbolov in revolucije, torej simbolov, ki razdvajajo slovenski narod. Povsem drugače pa je Boris Pahor človek, ki Slovencev ne razdvaja, ampak jih povezuje.