Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Dars je na razpisu, objavljenem na začetku februarja, prejel pet ponudb. Poleg CPK-ja in Kolektorja CPG v skupnem nastopu so jih oddali hrvaški gradbinec GP Krk, ki bi vpadnico zgradil za 10,1 milijona evrov z davkom, Gorenjska gradbena družba, njena ponudba je bila nekaj nad 10,3 milijona evrov, Pomgrad, ki bi cesto zgradil za nekaj več kot 10,4 milijona evrov, ter v skupnem nastopu Asfalti Ptuj in Colas Hrvatska, njuna ponudba z davkom je bila s 16,7 milijona evrov daleč najvišja.

Dars je skupno ponudbo ptujskega in hrvaškega gradbinca zavrnil kot nedopustno, od preostalih pa je izbral najugodnejšo ponudbo CPK-ja in Kolektorja CPG, je razvidno iz odločitve o izboru, objavljene na portalu javnih naročil. Odločitev sicer še ni pravnomočna, saj lahko neizbrani ponudniki sprožijo revizijo.

Vpadnica bo razbremenila predvsem s tovornim prometom preobremenjeno bertoško vpadnico, ki je bila prenovljena pred leti, obenem pa so v l. 2021 tam odprli tudi prenovljeni bertoški vhod v edino slovensko pristanišče. Leta 2019 so po številnih zapletih odprli tudi nov serminski vhod v pristanišče, januarja letos pa tudi nov tovornjakarski terminal pri Serminu z 203 mesti za tovorna vozila.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je dejala, da podpis pogodbe z izvajalcem za novo vpadnico in uvedbo v delo v odsotnosti zapletov pričakujejo v juniju, gradnja pa naj bi trajala 22 mesecev. Tako bi promet po novi vpadnici lahko stekel v l. 2026.

Nadzorni svet Darsa Skornšku podaljšal mandat na čelu družbe za šest mesecev

Nadzorni svet Darsa je Davidu Skornšku za šest mesecev podaljšal mandat na čelu družbe. Skornšek je vodenje Darsa prevzel novembra lani, potem ko je po medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti na družbi odstopil Valentin Hajdinjak.

Skornšek bo nov mandat nastopil 7. maja. Upravo sestavljajo še Alenka Muhič, Andrej Ribič in Rožle Podboršek.

Skornšek je vodenje Darsa prevzel novembra, potem ko je POP TV objavil posnetek, v katerem Rok Snežič, ki se predstavlja kot davčni svetovalec, prejema 5000 evrov. Žvižgač je za televizijo dejal, da je šlo za podkupnino za posel z Darsom. Prav tako je televizija poročala o sumu kartelnega dogovarjanja pri poslu avtovleke. Na Darsu naj bi poskrbeli, da so si posel sami razdelili izbrani avtovlekarji. Hajdinjak je po odstopu zagotovil, da je družbo vodil odgovorno in zakonito.

Pol leta po medijskih razkritjih so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v torek v povezavi z razkritimi domnevnimi nepravilnostmi na Darsu izvedli 23 hišnih preiskav zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega dajanja ter sprejemanja daril. Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb.

Skornšek je v odzivu za medije potrdil, da so jih obiskali kriminalisti, preiskave pa so posledica preteklih dogodkov. Vsebine preiskave na Darsu ne morejo komentirati, saj je komuniciranje o tem v pristojnosti preiskovalnih organov.