Je lahko nekonvencionalni Dominik Wlazny znova presenečenje volitev? Foto: Reuters
Je lahko nekonvencionalni Dominik Wlazny znova presenečenje volitev? Foto: Reuters

Satirični Stranki piva, ki jo je Wlazny sprva za šalo ustanovil leta 2014, ankete trenutno napovedujejo med pet in sedem odstotkov glasov, kar bi bilo dovolj za vstop v parlament. Z okoli 30-odstotno podporo trenutno sicer vodijo skrajno desni svobodnjaki (FPÖ) pred opozicijskimi socialdemokrati (SPÖ) in vladno Ljudsko stranko (ÖVP).

Wlazny je sprva napovedal, da bo njegova stranka sodelovala na volitvah samo v primeru, če se bo njeno članstvo do konca aprila povečalo na 20.000 članov in če bodo zagotovili sredstva v višini 1,2 milijona evrov. Zbrali so le približno polovico načrtovanih sredstev, a je bil Wlazny kljub temu optimističen. "Naš kozarec je več kot do polovice poln," je dejal 37-letnik, ki je leta 2022 na predsedniških volitvah presenetil s četrtim mestom med sedmimi kandidati, saj je zbral 8,2 odstotka glasov. Takrat je bil sicer pričakovano za še en predsedniški mandat izvoljen Alexander Van der Bellen.

Wlazny, ki je kot glasbenik že pred vstopom v politiko užival določeno mero prepoznavnosti, je takrat volivce prepričal s svojimi prioritetami. To so solidarnost, varovanje okolja in humana azilna politika.