Izbruh je segal do pet kilometrov visoko. Foto: Reuters
Izbruh je segal do pet kilometrov visoko. Foto: Reuters

Ognjenik Ruang, ki leži na odmaknjenem območju severovzhodno od otoka Sulavezi, je izbruhnil ponoči in nato še dvakrat zjutraj. Pri tem je več kot pet kilometrov visoko v zrak poletela ogromna masa pepela, je navedel Center za vulkanologijo in zmanjševanje geoloških nevarnosti (PVMBG).

Oblasti so tudi znova vzpostavile šest kilometrov široko zaprto območje okrog ognjenika in posvarile domačine, da nevarnosti novih izbruhov še ni konec. Ognjenik je sicer ta mesec izbruhnil najmanj šestkrat, domove je moralo zapustiti več kot 6000 ljudi.

Center za vulkanologijo je prebivalce otoka Tagulandang, ki je najbližje ognjeniku, opozoril, da bi izbruh lahko sprožil cunami. Na samem pobočju Ruanga živi približno 800 ljudi, ki so jih že pred časom evakuirali. Nekateri naj bi se vrnili na svoje domove, ko se je v ponedeljek izteklo opozorilo oblasti.

Zaradi zadnjega izbruha ognjenika so oblasti tudi znova zaprle mednarodno letališče Sam Ratulangi v pokrajinski prestolnici Manado, ki leži nekaj več kot 100 kilometrov stran. Oblasti so spet dvignile opozorilo na četrto stopnjo.

Indonezija leži na t. i. pacifiškem ognjenem obroču, zato so izbruhi ognjenikov in potresi tam pogosti. Otoška država z okoli 275 milijoni prebivalcev ima okoli 130 delujočih ognjenikov.