Jadon Sancho je prikazal najboljšo igro od zimske vrnitve v Dortmund in je bil z 12 preigravanji nerešljiva uganka za Parižane. Foto: Reuters
Jadon Sancho je prikazal najboljšo igro od zimske vrnitve v Dortmund in je bil z 12 preigravanji nerešljiva uganka za Parižane. Foto: Reuters

Kot se spodobi, pa trenutno peto mesto v nemškem prvenstvu trenutno zaseda Borussia Dortmund, ki je razblinila vse dvome in odpihnila še zadnji odstotek možnosti za petouvrščeni klub Premier lige. Zmaga Dortmundčanov je osrečila tretji Stuttgart in četrti Leipzig, ki sta uradno postala udeleženca naslednje Lige prvakov.

Premier liga ostala brez pete vstopnice

Za nemškimi klubi je izredna sezona v evropskih tekmovanjih, ne nazadnje sta Bayern in Dortmund v igri za veliki finale Lige prvakov, v Evropski ligi pa je po osvojitvi zgodovinskega prvega naslova nemškega prvaka zdaj veliki favorit Leverkusen. Že predtem si je prvo dodatno mesto v prihodnji razširjeni Ligi prvakov za sezono 2024/24 priborila italijanska Serie A.

Sorodna novica Borussia z golom Füllkruga podaljšala upanje na nov finale na Wembleyju

Minimalna, a dragocena prednost rumeno-črnih pred povratno tekmo polfinala v Parizu je potrdila, kako izvrstno igra Dortmund pred svojim slovitim rumenim zidom. Enajsta domača tekma Lige prvakov brez poraza na Westfalenstadionu.

Kobel "oropal" Dembéléja

Sočasno je Gregor Kobel že petič na desetih tekmah sezone v elitnem klubskem tekmovanju zaklenil vrata. Švicarski vratar je sicer moral ubraniti le tri strele Parižanov, a zlasti reakcija ob strelu Ousmana Dembéléja v 72. minuti je bila prelomna. Po napredni analitiki je bil omenjeni udarec v okvir vrat Francoza vreden kar 0,51 pričakovanega gola oziroma: vsak drugi tovrstni strel konča v mreži.

"Zaslužena zmaga, dobra moštvena predstava. Lahko bi dosegli več golov, a tudi oni bi lahko zadeli. Izid je z mojega stališča v redu. Veliko smo tekli, vendar je to na takšni tekmi nujno. Pot na Wembley si moraš zaslužiti. Vse, kar zdaj potrebujemo, je neodločen izid v drugi tekmi, vendar si želimo zmagati tudi prihodnji teden. Imamo majhno prednost in dobro priložnost," je tekmo povzel zmagoviti trener BVB-ja Edin Terzić.

Po polfinalnih tekmah Lige prvakov

90 minut oddaljeni od Wembleyja

Prva polfinalna tekma med Dortmundčani in Parižani je bila tekma za utišanje kritikov. Za edini gol sta poskrbela v Nemčiji pogosto kritizirana reprezentanta. Odločilno akcijo v 36. minuti je ustvaril osrednji branilec Nico Schlotterbeck, ki je iz svoje obrambne polovice podal globoko v konico napada, kjer je Niclas Füllkrug žogo sprejel z desnico, nato pa jo z levico silovito poslal v mrežo PSG-ja. V zaključku tekme so francoski prvaki sicer pritiskali in streljali, a sila nenatančno (14 poskusov, 3 v okvir vrat).

"Neverjetno vzdušje. Vedno se počutiš, kot da greš na tekmo z vodstvom 1:0. A smo nocoj tudi veliko trpeli. Imeli so obdobja, ko so na nas izjemno pritiskali. Vendar to je neizogibno proti tako vrhunski ekipi. Za nami je prvi polčas. Do Wembleyja nas loči še 90 minut. Vendar ostajamo ponižni," je po tekmi govoril mož odločitve Füllkrug. 31-letni napadalec je v letošnji Ligi prvakov za Dortmund prispeval tri gole in tri podaje.

Terzić: Tesna, a zaslužena zmaga Dortmunda

BVB: Vsi ste mu dolžni opravičilo

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po koncu je bil uradno za igralca tekme razglašen veteran-branilec Matts Hummels, a največ se je govorilo o predstavi gonilne sile napada. Jadon Sancho je po ponesrečenem prestopu v Manchester United v Angliji padel v nemilost medijev in navijačev, pozimi pa se je kot posojeni igralec vrnil v Dormund, kjer se je med letoma 2017 in 2021 prebil med ene najbolj vznemirljivih napadalcev na svetu.

Počasi se je v znanem okolju vrnila tudi forma. V zadnjem krogu Bundeslige je dosegel izjemen vodilni gol proti Leipzigu, čemur je sicer sledila lekcija rdečih bikov, pri katerih je zadel tudi Benjamin Šeško. Tokrat je Sancho neutrudno preigraval nasprotnike in razigraval soigralce. Na koncu tekme so 24-letnemu Angležu našteli kar 12 uspešnih preigravanj. Največ na polfinalnih tekmah LP-ja po aprilu 2008, ko je Lionel Messi kar 16-krat preigral igralce Manchester Uniteda.

"Vsi ste mu dolžni opravičilo, saj smo bili vedno seznanjeni z njegovo igro," je po koncu tekme na družbenih medijih zapisala Borussia Dortmund.

Enrique izpostavil dve vratnici

Vendar dvoboj prinaša v torek povratno tekmo na Parku princev v Parizu. "To je nogomet. Včasih je čudovito, drugič pa je tako. Analizirati bomo morali priložnosti, ki sta si jih ustvarili obe ekipi. Težka tekma. V garderobi smo nekoliko potrti, še posebej po tem, ko smo dvakrat zadeli vratnico," je trener PSG-ja Luis Enrique potrdil razočaranje gostov, ki pa so lačni napredovanja v veliki finale.

Po kopici golov na tekmah četrtfinala in torkovem razburljivem remiju Bayern – Real Madrid 2:2 je v sredo padel le en gol. A bistveno: prvi in drugi polfinale napovedujeta izjemno razburljivi povratni tekmi. Foto: Reuters
Po kopici golov na tekmah četrtfinala in torkovem razburljivem remiju Bayern – Real Madrid 2:2 je v sredo padel le en gol. A bistveno: prvi in drugi polfinale napovedujeta izjemno razburljivi povratni tekmi. Foto: Reuters