Foto: BoBo
Foto: BoBo

To odraža primanjkljaj v spoštovanju osnovnih civilizacijskih norm in nadaljevanje ideološkega ločevanja na naše in tiste, ki si ne zaslužijo niti spomina, je dodal.

"Gojil sem upanje, da bo vlada, ki je nacionalni dan spominjanja ukinila, to ob prepoznanju svoje zmote kmalu popravila. Saj so že modreci vedeli, da človek, ki naredi napako in je ne popravi, s tem zagreši še hujšo napako. In to velja tudi za oblast. A spremembe odločitve nisem dočakal," je na nocojšnji slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani pojasnil Ferenc. Opozoril je, da bi morali do žrtev vseh treh totalitarizmov gojiti enak odnos. Odnos do žrtev komunističnega sistema v Sloveniji je namreč drugačen kot do žrtev nacizma in fašizma, saj nimajo niti pravice do groba.

Ob pomoči evropske poslanke Romane Tomc (EPP/SDS) je na žrtve komunističnega nasilja opozoril tudi pred celotno evropsko javnostjo. Kot je pojasnil, je naletel na bolj empatičen in razumevajoč odziv. "Poglavja slovenske zgodovine, ki bi izenačilo odnos do vseh žrtev, Slovenci še nismo zaprli," je navedel. Razmere v Sloveniji v odnosu do preteklosti so namreč še vedno drugačne, kot bi morale biti. Navezal se je tudi na besede ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki na največjem slovenskem pokopališču, na Žalah, ni našel prostora za romske žrtve, ne za tistih 50 iz Iške vasi, večinoma žensk in otrok, in ne za 3450 žrtev iz Macesnove gorice.

Prejšnja vlada je na seji 12. maja 2022 sprejela sklep, s katerim je razglasila, da se 17. maj v Sloveniji zaznamuje kot nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Lani pa je vlada Roberta Goloba odločila o prenehanju veljavnosti sklepa o razglasitvi tega nacionalnega dneva.

Februarja letos so pobudniki s prvopodpisanim Ferencem v odboru Evropskega parlamenta predstavili peticijo o ohranjanju spomina na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji, s katero so želeli pozvati vlado, naj vrne ukinjeni dan, posvečen tem žrtvam.