Pisatelji posebej poudarjajo, da njihov poziv ni uperjen proti srbskemu ljudstvu, temveč je namenjen srbski vladi in predsedniku republike Aleksandru Vučiću. Foto: AP
Pisatelji posebej poudarjajo, da njihov poziv ni uperjen proti srbskemu ljudstvu, temveč je namenjen srbski vladi in predsedniku republike Aleksandru Vučiću. Foto: AP

"Že več let srbski nacionalisti, ki jim pomagata beograjski režim in del Srbske pravoslavne cerkve, destabilizirajo regijo, predvsem Bosno in Hercegovino, Črno goro in Kosovo. Z rusko invazijo v Ukrajini se njihova agresivna retorika, ki zagovarja Veliko Srbijo, krepi po vsej nekdanji Jugoslaviji," so uvodoma zapisali v pozivu.

Sorodna novica Generalna skupščina ZN-a bo o resoluciji o genocidu v Srebrenici glasovala šele sredi maja

Nadalje poudarjajo, da beograjski režim (Srbija) in banjaluški režim (entiteta Republika Srbska v BiH-u) ne skrivata svojih simpatij do ruskih imperialističnih apetitov. Prav tako ne skrivata niti tega, da se spogledujeta s podporo, ki jo prejemata od kremeljskega režima (Rusija).

Glasovanje o resoluciji ZN-a o genocidu
Lani septembra se je oboroženo stopnjevanje napetosti začelo s terorističnim napadom v Banjski na Kosovu. Hkrati s približevanjem glasovanja o resoluciji Združenih narodov (ZN) o genocidu v Srebrenici pa se krepijo grožnje z odcepitvijo iz ust predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, ki jih "ne gre podcenjevati", opominjajo podpisniki.

Kosovo na poti v Svet Evrope
Kot še eno izmed kritičnih točk poudarjajo pričakovani sprejem Kosova v Svet Evrope, saj režim srbskega predsednika Aleksandra Vučića ne kaže naklonjenosti sodelovanju, miru ali sprejemanju kompromisov. "Nasprotno, z napovedjo shodov za Veliko Srbijo, ki jih organizirata srbska država in Srbska pravoslavna cerkev, postaja vojni hujskaški odnos Beograda jasen in nevaren," piše v pozivu.

Sorodna novica Vučić o žaljivih besedah: Opravičujem se slovenski javnosti, ne pa slovenskim politikom

Agresivni in glavni deležnik nestabilnosti
"Agresivni beograjski režim se odkrito oborožuje in postaja glavni deležnik nestabilnosti na Zahodnem Balkanu. V preteklosti nas je enaka zgodba iz istih krogov potisnila v krvavo desetletno vojno na območju nekdanje Jugoslavije. Ne smemo dovoliti, da bi se to ponovilo," pozivajo pisatelji. Ob tem dodajajo, da se moramo zavedati nevarnosti in jasno izraziti svoje stališče proti oboroženim spopadom na tem območju.

Poziv k hitremu odzivu in ukrepanju
Podpisniki nadalje pozivajo mednarodno skupnost, naj se hitro odzove na navedene grožnje in stori vse, kar je v njeni moči, da prepreči, da bi na Zahodnem Balkanu znova izbruhnila vojna. Posebej poudarjajo, da njihov "poziv ni uperjen proti srbskemu ljudstvu; nasprotno, njegov namen je zaščititi tudi to ljudstvo pred režimom, ki ga skuša vplesti v nove regionalne konflikte, poleg tega je treba tiste, ki si drznejo kritizirati sedanji režim v Srbiji, zaščititi pred grožnjami in nasiljem".

Za zdaj so poziv Mednarodnega PEN-a podpisali:

Adil Olluri, Adnan Čirgić, Ag Apolloni, Agron Gashi, Ahmed Burić, Ajla Demiragić, Aleksandar Radoman, Alida Bremer, Almir Alić, Aljaž Koprivnikar, Amir Brka, Andrea Lešić, Andrej Nikolaidis, Anton Berishaj, Antonije Nino Žalica, Artan Krasniqi, Asmir Kujović, Avni Spahiu, Aziz Mustafa, Barbara Pogačnik, Binak Kelmendi, Boban Batrićević, Boris A. Novak, Branko Čegec, Diana Burazer, Dije Demiri Frangu, Dražen Katunarić, Dubravka Duba Sambolec, Dušan Gojkov, Đorđe Šćepović, Elvis Ljajić, Engjëll I. Berisha, Esad Duraković, Fahredin Shehu, Faiz Softić, Ferida Duraković, Flamur Maloku, Gëzim Aliu, Ibrahim Berisha, Ibrahim Kadriu, Iva Grgić Maroević, Ivan Herceg, Ivan Radeljković, Izet Perviz, Jasna Šamić, Jelena Luzina, Jelena Šušanj, Lana Derkač, Lidija Dimkovska, Lila Cona, Lindita Tahiri, Lulzim Tafa, Marijan Grakalić, Marko Vidojković, Milan Jazbec, Milazim Krasniqi, Milena Šmit, Milorad Popović, Monika Žagar, Nadežda Čačinović, Naim Kryeziu, Naime Beqiraj, Nataša Konc Lorenzutti, Nenad Popović, Nerimane Kamberi, Nerzuk Ćurak, Nihad Hasanović, Osman Gashi, Safer Grbić, Said Khatibi, Sali Bashota, Sanja Orlandić, Sanja Roić, Sanja Šoštaric, Selma Raljević, Senada Kreso, Sibila Petlevski, Sonja Zubović, Šuhreta Dumanić, Tanja Miletić Oručević, Tanja Tuma, Tijana Rakočević, Tomica Bajsić, Vahid Duraković, Vahidin Preljević, Vanda Mikšić, Vesna Mikolič, Vladimir Martinovski, Xhevahire Izmaku, Zlatko Topčić, Zoran Anchevski in Zvonko Maković.