Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob začetku remonta so v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) napovedali, da bo predvidoma trajal mesec dni. Danes (torek) točnega datuma priključitve v omrežje niso želeli napovedovati, a če ne bo zamud, je začetek vnovičnega priključevanja pričakovati v sredo.

Hrup bo pričakovan in neškodljiv

Kot so v NEK-u objavili na svojih spletnih straneh, se lahko ob pripravah na ponovni zagon do vključitve elektrarne v omrežje občasno pojavlja hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega oziroma nejedrskega dela elektrarne. Gre za pričakovan in neškodljiv pojav.

Postopek segrevanja temelji na dodajanju toplotne energije s pomočjo dveh obratujočih reaktorskih črpalk in traja okvirno en dan. Ko so parametri doseženi, jih vzdržujejo tako, da se zagotavlja ravnotežje med dovajanjem in odvajanjem toplotne energije črpalk. Ker v tej fazi sekundarni sistemi še ne delujejo, se toplotna energija odvaja s pomočjo izpusta pare prek razbremenilnih ventilov na glavnih parovodih, so pojasnili.

Kaj so postorili med remontom

Osrednja dejavnost v sklopu remonta je bila po navedbah NEK-a menjava goriva za prihodnji 18-mesečni obratovalni cikel, ki bo 34. po vrsti. V tokratnem remontu so zamenjali 53 gorivnih elementov, kar je tri manj, kot jih sicer. Zaradi lanske zaustavitve, ki se je zgodila zaradi puščanja cevovoda ob jedrski posodi, so namreč porabili manj goriva.

Ker gre za prvi redni remont v podaljšani obratovalni dobi – januarja lani je bilo izdano okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja do leta 2043 –, so ob menjavi goriva in standardnem nadzoru, vzdrževanju in posodabljanju opreme velik poudarek namenili tudi preverjanju vpliva staranja na komponente, sisteme in strukture.

Izvedli so večja vzdrževalna dela, med drugim velik remont glavnega električnega generatorja, in poskrbeli za tehnološke izboljšave, ki so po njihovih navedbah prav tako pomembne za jedrsko varnost ter razpoložljivost in dolgoročno obratovanje.

Vsa remontna dela vodijo in nadzirajo zaposleni v NEK-u, sodeluje pa več kot tisoč ljudi iz zunanjih podjetij in institucij. Vrednost remonta so ocenili na približno sto milijonov evrov.