Na levi strani napis v angleščini:
Na levi strani napis v angleščini: "Dostop zavrnjen: (Ne)dostopnost spletnih strani evropskih političnih strank". Grafika na desni prikazuje moškega, ki sedi pred prenosnim računalnikom in se drži za glavo. Foto: European Disability Forum

Poročilo je nastalo v sodelovanju med Evropskim invalidskim forumom in fundacijo Funka in izpostavlja resne težave z dostopnostjo na spletnih straneh večjih evropskih političnih strank, kar ovira uporabnike z invalidnostjo pri sprejemanju pomembnih odločitev.

92-stransko poročilo "Dostop zavrnjen: (Ne)dostopnost spletnih strani evropskih političnih strank" (ang. "Access Denied: The (in)accessibility of European Political Party websites") osvetljuje zaskrbljujoče stanje dostopnosti digitalnih kanalov evropskih političnih strank. Ugotovitve kažejo, da imajo spletne strani ključnih strank, kot so Evropska ljudska stranka, Stranka evropskih socialistov in druge, resne težave z dostopnostjo, kar uporabnikom z invalidnostjo otežuje navigacijo in dostop do ključnih informacij. Presenetljivo je, da so nekatera spletišča aktivno odstranila funkcije za dostopnost, kar še poslabšuje težave.

Med najbolj zaskrbljujočimi odkritji je neustrezen barvni kontrast na nekaterih spletiščih, ki je za uporabnike z okvarami vida še vedno zelo težaven. Takšne ovire predstavljajo velik izziv za osebe z invalidnostjo in omejujejo njihovo sposobnost učinkovitega sodelovanja v političnem procesu. Poročilo poudarja, da morajo politične stranke nujno odpraviti te pomanjkljivosti v dostopnosti in zagotoviti, da bodo njihovi komunikacijski kanali vključevali vse državljane, ne glede na njihovo invalidnost.

Predlagana priporočila vključujejo celovito usposabljanje za avtorje spletnih strani in osebje, dejavno vključevanje končnih uporabnikov invalidov v oblikovanje in testiranje vmesnikov ter upoštevanje evropskih standardov za dostopno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo.

Yannis Vardakastanis, predsednik Evropskega invalidskega foruma, je izrazil razočaranje nad ugotovitvami in poudaril, da morajo politične stranke v svojih komunikacijskih strategijah dati prednost dostopnosti. Susanna Laurin, predsednica fundacije Funka, se je pridružila tem besedam in izrazila dvom o zavezanosti političnih strank k učinkovitemu doseganju vseh volivcev.

Kot odziv na poročilo so se pojavili pozivi k ukrepanju, ki politične stranke pozivajo, naj takoj sprejmejo ukrepe za izboljšanje dostopnosti svojih digitalnih platform. Evropski invalidski forum in Funka Foundation se zavzemata za sodelovanje in proaktivne ukrepe za zagotovitev enakega dostopa do političnih informacij za vse državljane.