Množica tekačev na začetku trase teka Wings for Life World Run v Ljubljani (na eni od prejteklih izvedb teka). Foto: Samo Vidic
Množica tekačev na začetku trase teka Wings for Life World Run v Ljubljani (na eni od prejteklih izvedb teka). Foto: Samo Vidic

Tekači po vsem svetu startajo hkrati in pol ure po začetku teka jim začnejo do potankosti usklajeno slediti zasledovalna vozila. Ta so opremljena z najsodobnejšo satelitsko tehnologijo in ves čas povezana s kontrolnim centrom.

Njihova hitrost se med tekom postopno zvišuje. Začnejo s 14 kilometri na uro, po dveh urah vozijo s hitrostjo 18 kilometrov na uro, nato pa nekoliko pospešijo in po štirih urah že vozijo s hitrostjo 34 kilometrov na uro. Pri tej hitrosti vztrajajo, dokler ni ujet zadnji tekmovalec na njihovi trasi. Ko tekmovalca zasledovalno vozilo ujame, je tek končal, njegov rezultat pa predstavlja pretečena razdalja.

Ljubljanski Wings for Life

Nedelja, 5. maj 2024, ob 13h po lokalnem času.
Osrednje prizorišče teka Wings for Life World Run bo na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se bo dogajalo marsikaj. Razstavljeni športni artikli, ogrevanje, slušalke za tek, kakor seveda tudi možnost spremljanja celotnega globalnega teka v živo prek velikih zaslonov. Predel, namenjen tekmovalcem, bo vključeval registracijski šotor, garderobo ter hrano in pijačo.

Prijava na tek

Na tek se lahko prijavo vsi, ki imajo na dan tekmovanja 16 let ali več. Na tek se lahko prijavite preko te spletne strani ali mobilne aplikacije. Prijavi se lahko posamezni tekač ali skupina tekačev.

Prijave prek interneta so mogoče do 4. maja 2024 do 13. ure po lokalnem času oziroma do razprodaje prostih mest. Prijave na dan dogodka niso mogoče.

Na teku lahko sodelujejo tudi udeleženci na invalidskih vozičkih. Dovoljeni so zgolj klasični invalidski vozički. Invalidski vozički za tekmovanja niso dovoljeni.

Tečete lahko tudi z aplikacijo

Pri teku z aplikacijo imate možnost teči sami ali pa se pridružiti organiziranemu teku z aplikacijo v vaši bližini. Startali boste hkrati kot drugi udeleženci po vsem svetu in lovilo vas bo virtualno zasledovalno vozilo. Aplikacija vas bo obveščala, koliko pred zasledovalnim vozilom se nahajate, ter vam sporočila, ko vas vozilo ujame. Potem je vašega teka konec in svoj rezultat boste videli na svetovnem seznamu rezultatov.

Več informacij o teku Wings for Life, ki bo 5. maja po vsem svetu, dobite na uradni strani Wings for Life World Run.

Na fotografiji je start teka Wings for Life iz preteklih let. Na desni strani je plakat z napisom Wings for Life World Run, na levi pa je množica tekačev. V ozadju so stavbe Kongresnega trga. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je start teka Wings for Life iz preteklih let. Na desni strani je plakat z napisom Wings for Life World Run, na levi pa je množica tekačev. V ozadju so stavbe Kongresnega trga. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO

Fundacija Wings for Life Spinal Cord Research Foundation

Po vsem svetu je na milijone ljudi odvisnih od invalidskega vozička zaradi poškodbe hrbtenjače, ki je najpogosteje posledica prometne nesreče ali padca. Wings for Life je neprofitna fundacija za raziskave hrbtenjače, ki ima eno samo misijo: najti zdravilo za poškodbo hrbtenjače. Od leta 2004 je fundacija financirala izjemno pomembne raziskovalne projekte in klinične študije po vsem svetu. 100 odstotkov startnin za tek Wings for Life World Run in donacij v okviru tega globalnega dogodka bo fundaciji pomagalo do njenega končnega cilja. Vsak korak na teku Wings for Life World Run in z mobilno aplikacijo Wings for Life World Run je korak v pravo smer.